Poetski kabare Ivo Andrić

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Možda pisac treba da pomogne čoveku da se nađe i snađe. Ili, da nam, bar malo, osvetli  tamne puteve na koje nas život baca. Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničem, ako na jedan ili drugi način, ne služe čoveku ili čovečnosti.

U poetskom kabareu Ivo Andrić, želeli smo da osvetlimo Andrića kao pesnika, čoveka koji je voleo muziku, i koji je duboko promišljao o svetu, o narodu, politici, državi i kulturi, starosti i mladosti, ljubavi i smrti. Kako Andrić nije bio poznat kao pesnik publika će prvi put čuti nekoliko pesama koje je na Andrićeve stihove komponovao Rade Radivojević; omiljene pesme Ive Andrića koje su mu pevane u Stokholmu na dodeli Nobelove nagrade, deo njegove besede – O priči i pričanju, nekoliko priča o malim ljudima – pijačnim prodavcima, berberima, putujućim cirkusantima, kao i njegovu ljubavnu priču – trideset godina Andrić je strpljivo voleo jednu ženu dok mu ona nije konačno postala supruga.

Ovaj svojevrsni omaž Andriću izvode glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, Vjera Mujović i Aleksandar Srećković Kubura, kao i kompozitor Rade Radivojević.