16. Beogradski festival igre

POKLON /Gauthier Dance Štutgart

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Koreografija, režija, scena, kostim, dizajn rasvete: Itzik Galili
Izvođač: Eric Gauthier
Muzika: Claude Debussy, Jonny Greenwood, Gavin Bryars, Aaron J. Kernis, Peter Sculthorpe, Jaques Brel, Stephan M. Boehme, Eric Gauthier
Dizajn zvuka, video: Stephan M. Boehme
Dramaturgija: Esther Dreesen-Schaback
Kamera: Rainhardt Albrecht-Herz/Jens Hürkamp
Asistent koreografa: Elisabeth Gibiat
Umetničko vođenje: Egon Madsen

premijera: Theaterhaus Stuttgart, 2018
produkcija: Theaterhaus Stuttgart

Od trenutka do kada dopire njegovo sećanje Erik Gotije je voleo i igru i scenu. Strast je delovala kao kao večna, prirodna kao vazduh koji dišemo. Samo su se prilike menjale tokom godina, kao što se menjao i Gotijeov život. Ovih dana, umetnički direktor trupe Štutgartskog teatra, nije samo zadužen za svojih 16 igrača. Obzirom da ima suprugu i troje dece, porodica mu je trenutno na prvom mestu. U ranim četrdesetim, Erik Gotije je odlučio da aktivno odgovori na svoju izmenjenu situaciju - i potraži nove umetničke horizonte. Za njegov poslednji nastup kao aktivnog igrača, posebno je kreiran komad od strane dobrog prijatelja, priznatog koreografa Icika Galilija. Naslov koji su izabrali je namerno dvosmislen. Na engleskom reč "gift" znači poklon ili talenat. Na nemačkom znači otrov. Nova produkcija se kreće između ova dva ekstrema. Jer ako nas život u svom usijanju nečemu uči, onda su to blagoslov i prokletstvo. Nije retkost da jedan ljudski talenat ima tendenciju da drugim prepreči put... Kada je bio u srednjim dvadesetim godinama, Erikov bend se borio sa paralelnim angažmanom u Štutgart baletu. Sa 30, kada je odjednom dobio šansu da postane direktor kompanije, ponestalo mu je vremena za sopstvene uloge. Samo nekoliko godina kasnije kada je postao otac, učio je balansiranje između porodice i zahtevnog posla. Ta veština je postala sve teža usled rastućeg međunarodnog uspega trupe Gauthier Dance. Sa novom produkcijom, Erik pauzira da bi razmislio o tome ko je on zaista. Igrač, koreograf, pevač, umetnički direktor, prezenter? Na tom putu pridružiće mu se Icik Galili – umetnik koji kombinuje sve veštine koreografa sa psihološkom osetljivošću pozorišnog reditelja. Zajedno, oni su krenuli na jedinstveno putovanje koje će biti sve osim šetnje po parku... "Poklon" je postao način da se zahvali - umetnosti, životu i ljubavi. A kada se izvođač Erik Gotije poslednji put pokloni, to će svakako biti vrlo emotivan trenutak. Ipak, javnost može biti sigurna da neće okrenuti leđa sceni. Za njega ima još mnogo uloga: umetnički direktor, muzičar, koreograf, posvećeni zaštitnik umetničke igre..

Erik Gotije je rođen u Montrealu. Prva baletska znanja je stekao u školi Velikog kanadskog baleta u svom rodnom gradu, a potom nastavio u Nacionalnoj baletskoj školi u Torontu, gde je takođe imao časove muzike i pevanja. Godine 1995, postaje pripravnik u Nacionalnom baletu Kanade pod umetničkim vođstvom Rida Andersona. Kada je Anderson imenovan za direktora Štutgart baleta, 1996. godine, pozvao je Gotijea da zaigra u tom ansamblu. Godine 2000, Gotije je imenovan za polu-solistu, a dve godine kasnije unapređen je u solistu. U Štutgartu je igrao brojne klasične i neoklasične uloge, uključujući dela Aštona, Balanšina i MekMilana. Međutim, njegove sposobnosti kao savremenog igrača, primećivao je svaki koreograf koji je radio sa trupom u Štutgartu, od 1996-2006. godine. Za deset godina, Gotije je igrao u skoro svakoj originalnoj postavci ili premijeri kompanije, dok je istovremeno izvodio komade ili direktno sarađivao sa impresivnom listom međunarodno priznatih koreografa poput Hansa van Manena, Džona Nojmejera, Jiržija Kilijana, Nača Duata, Pola Lajtfuta, Uve Šolc i Džejmsa Kudelke. Posebno se istakao kao izvrsni izvođač radova Vilijama Forsajta, pa je igrao u pet njegovih baleta i često radio sa ovim američkim koreografom u Štutgartu i Frankfurtu. Tokom angažmana sa Baletom Štutgarta, Gotije je takođe inspirisao impresivnu listu autora koji stvarali uloge za njega, posebno Kristijana Špuka, bivšeg rezidentnog koreografa Štutgart baleta i sadašnjeg umetničkog direktora Baleta u Cirihu. Ostali koreografi koji su stvarali uloge za Gotijea su Mauro Bigonceti, Icik Galili, Margarit Donlon, Danijela Kurc, Nikolo Fonte, Daglas Li, Mark Spredling, Paskal Tuzo, Trej Mekintajer i mnogi drugi. Gotije je 2005. godine debitovao kao koreograf u prestižnom programu "Mladi koreografi" u Štutgartu. Godinu dana kasnije je pozvan na istu smotru sa komadom "Balet 101", koji je osvojio sjajne kritike kao i nagradu publike na 21. Međunarodnom koreografskom takmičenju u Hanoveru. Ubrzo nakon napuštanja Štutgart baleta, Gotije je 2007. godine igrao zajedno sa legendarnim baletskim igračem Egonom Madsenom u komadu "Don Q." Kristijana Špuka, kreiranoim za Theaterhaus Stuttgart. Svetska premijera je bila "senzacionalni uspeh" po rečima kritičara časopisa "ballet-tanz". "Don Q." je gostovao na Austriji, Italiji, Španiji, Luksemburgu, Koreji i Nemačkoj, a predstavljen je i na Beogradskom festiavlu igre. Godine 2015, Gotije je predstavio svoju ideju o bijenalnom međunarodnom festivalu igre u trajanju od tri nedelje pod nazivom COLORS, koji je oduševio publiku i pretvorio štutgardski Theaterhaus u kuću umetničke igre.

Gauthier Dance / Kompanija igre Teatherhaus-a iz Štutgarta je mlada, dinamična kompanija od 16 posve individualnih, svestranih igrača, koju vodi igrač, koreograf i muzičar Erik Gotje. Kompanija igre Teatherhaus-a iz Štutgarta donosi savremene postavke Gotjea i međunarodno poznatih koreografa kao što su Mauro Bigonceti, Vilijam Fosajt, Jirži Kilijan, Icik Galili, Pol Lajtfut/Sol Leon i Hans van Manen. Predstavljena 2007. godine, trupa Gauthier Dance se na nemačkoj sceni umetničke igre afirmisala rekordnom brzinom i postala međunarodni brend. Tokom prvih godina, uspeh kompanije se zasnovao na originalnim, duhovitim komadima koji su privukli veliki broj mladih gledalaca. Danas je program namenjen svima, nudeći širok izbor stilova i raspoloženja. Pored preko stotinu nastupa godišnje, Gauthier Dance sprovodi obimni program edukacije i društvene odgovornosti, prvi projekat ove vrste u Nemačkoj: Gauthier Dance Mobile. Cilj projekta je da prikaže savremenu igru u kulturnim centrima namenjim mladoj populaciji, ali i u bolnicama ili domovima za stare ljude, sa prilagođenim repertoarom koji čine dela koja se mogu prikazati kroz kratke performanse. Pozorišna kuća Štutgarta, koje je osnovano 1985. godine, jedinstven je kulturni centar koji podrazumeva pozorište, muziku, umetničku igru, kabare, komediju, literaturu, političke diskusije i još mnogo programa na ukupno četiri scene. Theaterhaus ima dugu tradiciju proizvodnje i predstavljanja umetničke igre, još od legendarne saradnje između balerine Marisje Hajde i igrača i koreografa Ismaila Iva. Ovo pozorište je takođe tradicionalno bilo i nastavlja da bude mesto za alternativnu scenu umetničke igre u Štutgartu, a Gauthier Dance je prva stalna trupa savremene igre u Štutgartu u okviru ovog teatra.