20. maj u 19.30

Premijerno emitovanje opere MADAM BATERFLAJ

OdštampajOdštampaj

Opera MADAM BAETRFLAJ Đakoma Pučinija je ostala zabeležena kao prva sajber opera kod nas. Reditelj Dejan Miladinović je pokazao da pojmovi iz virtuelnog sveta, poput sajber prostora, heroja i antiheroja iz video igrica mogu postati deo jedne opere, i to opere koja je napisana 1904. godine! Na premijeri 13. maja 2007. godine u ovom spektaklu nastupili su gosti iz Amerike: Ailan Žu, zvezda američkih scena poreklom iz Kine, u ulozi Ćo Ćo San i Marčelo Bedoni koji je pevao rolu Pinkertona, a novom postavkom jedne od najslavnijih operskih ljubavnih priča dirigovao je Stanko Jovanović, koji se već istakao u predstavama Dve udovice i Travijata.

Izrazi novog veka, koji je većma digitalni, poput Cyber prostor, Real time, War craft su obeležja realnosti koja je već uveliko postala virtuelna. Da ovakvi pojmovi mogu naći svoje mesto u operi, jednoj staroj umetnosti, i da se može napraviti „interaktivna opera smeštena u real time-u, se doskora činilo nemoguće i posebno nezamislivo u Beogradu. Međutim, Opera i teatar Madlenianum već je Hofmanovim pričama Žaka Ofenbaha pokazala da opera može – i to sa velikim uspehom – da zakorači u svet stripa i antiutopijskih filmova. Sve ovo je zahvaljujući reditelju Dejanu Miladinoviću, nekadašnjem umetničkom direktoru Madlenianuma, koji je na našu scenu doveo sajber-gejšu Ćo Ćo San i virtuelnog Pinkertona. Na snimku koji ćete gledati igraju ih Jasmina Trumbetaš Petrović i Saša Štulić, a na, otvaranju sezone 2009/2010. pevali su dragi gosti Daniela Dessi i Fabio Armiliato, nakon Opere u Hanoveru i u Milanskoj Skali. Da sve to izgleda moderno i sajber uspeli su da izmaštaju u svojoj kreaciji Tanja Mirčetić koja je zajedno sa rediteljem osmislila scenografiju, Milanka Berberović koja je radila kostime i Srđan Jovanović dizajner svetla, dok je Kreativni studio Zepter radio video animaciju, koja je dosta doprinela atmosferi igrica.

Ljubitelji muzike ovu Pučinijevu operu smatraju jednom od najlepših, u kojoj je ispričana poznata priča o ljubavi Amerikanca i Japanke, o njihovom detetu, borbi za njegovo starateljstvo i na kraju o tragičnom samoubistvu odane gejše Ćo Ćo San. U predstavi su pevali i: Vladimir Andrić, Tanja Obrenović, Dragana Stanković, Predrag Milanović, Nebojša Babić, Aleksa Vasić, Darko Đorđević i Branislav Kosanić. Muzika, igra, japanski stripovi „Mange“ i napredne tehnologije - sve to još jednom je potvrdilo da je opera spoj svih poznatih umetnosti i – da je večno mlada.

Povodom emitovanja opere Madam Baterflaj, dirigent Stanko Jovanović je dao intervju >>>

Đakomo Pučini

MADAM BATERFLAJ

Prema libretu Luidjija Ilike i Djuzepea Djakozea
Premijera 13. maj 2007.

Dirigent: Stanko Jovanović
Reditelj: Dejan Miladinović
Scenografija: Tanja Marčetić i Dejan Miladinović
Kostimograf: Milanka Berberović
Dizajner svetla: Srđan Jovanović
Inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović
Realizacija video animacije: Kreativni studio Zepter

Lica:

Ćo ćo San (Madam Baterflaj): Jasmina Trumbetaš Petrović
Pinkerton, poručnik: Saša Štulić
Kejt Pinkerton, žena: Dragana Stanković
Šarples, konzul: Vladimir Andrić
Suzuki, služavka: Tanja Obrenović
Bonzo, ujak: Aleksa Vasić
Carski izaslanik: Branislav Kosanić
Jamadori, princ: Predrag Milanović
Goro, provodadžija: Darko Đorđević 
Dete: Filip Stanišić

Horisti: Dragana Tasić, Milica Popović, Sandra Perović, Tijana Nikolić, Katarina Voštić, Jelena Nikolić, Milica Gajić, Milena Moravčević, Nataša Džikanović, Nataša Pročković, Adela Filipović, Nataša Drecun, Zorana Kalapiš, Danijela Milošević, Milena Živadinović, Nikola Piperski, Ivan Debeljak, Nenad Čiča, Slaven Čiča

Statisti: Danijela Radonjić, Vesna Novaković, Ivana Živković, Sara Ilić, Nemanja Jović, Ljubo Jaćimović, Gorjana Ilić, Peđa Ilić

Orkestar Madlenianuma
Koncert majstori: Vesna Janssens i Balint Varga
Asistent dirigenta: Biserka Vasić 
Asistent reditelja: Tadija Miletić
Muzička priprema: Dragana Anđelić Bunjac

Trajanje: 2 sata i 20 minuta u dva čina 
Reprizna emitovanja: četvrtak, 21. maj i subota, 23. maj od 18 časova.

Predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima i nemogućnosti rada pozorišta kao opšte mere zabrane zbog pandemije. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave. Za sva pitanja možete se obratiti na: publicrelations@madlenianum.rs.

Pratite nas!