3. jun u 20 časova

Premijerno emitovanje opere PAJACI

OdštampajOdštampaj

Ove nedelje su na repertoaru predstave koje se i dalje izvode i koje ćemo sa radošću ponovo igrati od oktobra meseca, u sezoni 2020/2021. Prva na listi je opera Ruđera Leonkavala Pajaci,  premijerno izvedena 28. oktobra 2011. Naš cenjeni gost iz Sankt Peterburga reditelj Jurij Aleksandrov nam je doneo predstavu koja je tako bliska današnjem gledaocu. On je jednočinku podelio na dva dela i poigrao se sa strastima i igrom u teatru. U tome mu je višestruko pomogao dirigent Stanko Jovanović, a pamti se izvođenje Hon Lija kao Kanija i čuvena arija Plači Pajaco na kraju prvog čina.

Kada smo postavljali verističku operu Ruđera Leonkavala Pajaci nismo se dvoumili da ponovo pozovemo proverenu ekipu koja je na našoj sceni realizovala i Verdijevu operu Travijata. Naši prijatelji i umetnici iz Sankt Peterburga na svoj način su videli, čuli i postavili poznato delo klasičnog repertoara, koje se u svetu najčešće izvodi kao jednočinka, uz Maskanjijevu operu Cavalleria rusticana. Novom iščitavanju glavnu intonaciju dao je reditelj Jurij Aleksandrov. U našoj verziji priču saznajemo iz medija, u dvostrukom zbivanja, onom na sceni i u realnom životu, pratimo snažne emocije, uzburkane strasti, ljubav, ljubomoru, a sve to vodi ka tragičnom završetku. Komad koji izvodi putujuća družina, asocirajući na staru renesansnu commediu dell arte, povod je za intimna, snažna preživljavanja ljudskih drama izvan scene.

Madlenianum se uvek trudio da se u operskim postavkama kreće putevima na kojima se danas ogledaju mnoge evropske operske kuće želeći da publici na nov način prikaže klasična dela operske literature, da na nov način pročita poznate partiture i da tako obogati opersku ponudu glavnog grada, pokazujući i nudeći još jednu mogućnost za život opere kao žanra u našem veku. Pevači su doživeli stajaće ovacije na premijeri, pre svih Hon Lee, tenor iz Južne Koreje koji je nekoliko godina obitavao na našoj operskoj sceni i sa žaljenjem što je otišao gledaćemo ovo njegovo izvođenje sa naročitim zadovoljstvom, zatim Sofija Pižurica kao Neda, sopran raskošnog glasa, koja nam je ovom ulogom pokazala da je i sjajna glumica, Vasa Stajkić kao dostojan partner Silvio, Aleksa Vasić kao ljubomorni Tonio i Goran Strgar kao Bepo, nemi posmatrač događaja. U horu koji ima veliku ulogu u ovoj operi primetićete neke pevače koji odavno grade solističku karijeru, poput Save Vemića i Marka Živkovića.

Obnovljene Pajace imaćete prilike da gledate u sledećoj sezoni sa Nikolom Kitanovskim i Branislavom Podrumac na Velikoj sceni našeg teatra.

Povodom ovog emitovanja, reditelj Jurij Aleksandrov dao je intervju >>>

.

Sreda, 3. jun u 20 časova

Opera
Ruđero Leonkavalo

PAJACI

Libreto: Ruđero Leonkavalo
Premijera 28. oktobar 2011.

Dirigent: Stanko Jovanović
Inscenacija i režija: Jurij Aleksandrov (Rusija)
Scenograf i kostimograf: Vjačeslav Okunjev (Rusija)
Asistent reditelja: Tatjana Karpačeva (Rusija)
Pomoćnik reditelja i inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović
Asistent režije: Tadija Miletić

Solisti:

Kanio: Hon Li
Neda: Sofija Pižurica
Tonio: Aleksa Vasić
Silvio: Vasa Stajkić
Bepo: Goran Strgar

Hor - seljaci, seljanke: Nevena Djordjević, Aleksandra Andjelković, Jelisaveta Cvjetković, Maja Tomašević, Milica Marjanović, Nataša Bogdanović, Ana Pavlov, Jovana Bjelić, Dragana Radovanović, Aleksandra Branković, Svetlana Krstić, Jovana Ćirić, Marko Živković, Bojan Manojlović, Ivan Debeljak, Nikola Piperski, Vanja Biserčić, Igor Marinković, Sava Vemić, Stefan Hadžić, Srdjan Miletić, Nenad Milanović, Ivan Plazačić, Svetozar Vujić

Orkestar MADLENIANUMA
Koncert majstori Balint Varga i Vesna Janssens
Muzički saradnik: Dragana Anđelić Bunjac

Trajanje: 1.12 u dva dela sa pauzom
Reprizna emitovanja: četvrtak, 4. jun i subota, 6. jun od 19 časova.

.

Predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima i nemogućnosti rada pozorišta kao opšte mere zabrane zbog pandemije. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave. Za sva pitanja možete se obratiti na: publicrelations@madlenianum.rs
Pratite nas!