Tero Sarinen

PREOBRAŽENO

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

14. Beogradski festival igre

Kompanija Tera Sarinena
Helsinki, Finska

muzika: Esa-Pekka Salonen

koreografija: Tero Saarinen

dizajn svetla i scene: Mikki Kunttu

kostim: Teemu Muurimäki

dizajn zvuka: Marco Melchior

saradnici koreografa: Henrikki Heikkilä, Satu Halttunen

trajanje: 60’

premijera: Helsinki Festival, Finnish National Opera, 2014

igrači: Ima Iduozee, Leo Kirjonen, Saku Koistinen, Mikko Lampinen, Jarkko Lehmus, Pekka Louhio, Jussi Nousiainen, David Scarantino


Pokret je moj večiti izvor inspiracije. Kroz postavke težim stvaranju živopisnog, višeslojnog, pokreta snažnog izraza, koji se izdiže iz primarnih izvora. Stvarajući novo delo, posebno sam želeo da se poigram sa suprotstavljenim silama i trzavicama. Moj poslednji komad kreiran isključivo za muškarce, koji je i dalje na repertoaru trupe: "Westward Ho!" – nastao je 2004. godine. Osamnaest godina kasnije, osetio sam potrebu da spojim ljude različitog doba i iz različitih okruženja, da bi se bavili temama promene i požude. Ne mogu da poreknem da su mojih pola veka i više od 30 godina izvođačke karijere, uticali na odluku da koristim igru kako bih se bavio pomerenim, mutiranim ljudskim osećanjima. Tražeći muziku, otkrio sam kompozicije Ese-Peka Salonena „Koncert etida za solo trubu“ (2000), „Strana tela“ (2001) i „Violinski koncert“ (2009). Osim kinetičkog kvaliteta, ono što me je u njima inspirisalo predstavlja način na koji se one prebacuju iz brutalno agresivnog u nežno. Salonenova muzika obezbedila je provokativnu, multidimenzionalnu početnu iskru za bavljenje brojnim emocijama i virtuoznošću čoveka - čoveka koji igra. Neustrašivi pred ekstremima osećajnosti i heroizma, i svim onim što se nalazi između, ja i ovih osam igrača težili smo beskonačnosti izražajne moći ljudskog tela, oslobađajućeg pokreta – i toga da se bude ljudsko biće.

Tero Sarinen se može pohvaliti izuzetnom međunarodnom karijerom igrača i koreografa. Napravio  je više od 40 kreacija za svoju, ali i za mnoge druge značajne trupe. Njegovi radovi su na repertoaru Holandskog plesnog teatra (NDT1), Kompanije Batševa, Baleta Gulbenkijan, baletskih kompanija Liona, Lorene i Marseja, Baleta Opere Geteborga, Nacionalne plesne kompanije Koreje, Nacionalnog baleta Finske, i mnogih drugih. Najvažniji naslovi nastali za Kompaniju Tera Sarinena, podjednako važni i za međunarodnu reputaciju ove trupe, bili su „Westward Ho!”, „Petruška“, „Lov“, „Pozajmljeno svetlo“ i komad “Kulervo“ Jana Sibelijusa, nastao u saradnji sa Nacionalnom operom Finske. Kao koreograf, Sarinen je poznat po jedinstvenom jeziku pokreta, dok su njegova međunarodno priznata dela često opisivana kao apsolutna umetnost. Sarinen je dobitnik brojnih priznanja za svoj umetnički rad, kako u Finskoj, tako i u inostranstvu.

Osnovni cilj Kompanije Tera Sarinena, koju je ovaj igrač i koreograf osnovao 1996. godine, jeste promovisanje humanog pogleda na svet i osnovne ljudske vrednosti kroz jezik igre, uz istovremenu želju za opštim razumevanjem fizikalnosti i njenog značaja za kvalitetan život. Kompanija je nastupala u preko 40 zemalja sveta, a njene dodatne aktivnosti podrazumevaju vođenje međunarodnih programa obuke igrača i projekte namenjene lokalnoj zajednici. Zajedno sa svojim timom, Sarinen sarađuje sa brojnim značajnim trupama poput Holandskog plesnog teatra (NDT1), Plesne kompanije Batševa, Opere Liona i Nacionalnog baleta Finske. Njegov stil je refleksija uticaja koji ujedinjuju buto igru i borilačke veštine, sa klasičnim baletom i tehnikama savremene igre zapadnih zemalja. Njegovi radovi, koji su stekli međunarodni ugled, karakterističan su oblik potpunih umetničkih dela: od kombinacije izuzetnih izvođača, do upadljive estetike i žive muzike. Kompanija uživa gostoprimstvo helsinškog Aleksander teatra, koji je nekada bio dom finske Opere i Baleta, a gde je Sarinen i započeo svoju karijeru osamdesetih godina prošlog veka. Kompanija Tera Sarinena obezbeđuje posao za oko 80 osoba godišnje, od kojih osam imaju stalne pozicije. Rad kompanije podržavaju Ministarstvo obrazovanja i kulture Finske i Grad Helsinki.


Retko viđena, čudesna kombinacija snage i nežnosti koja dočarava potencijal igre.
© Dance Magazine

Energični jednočasovni komad, finske koreografske zvezde Tera Sarinena -  dokazuje da ispričana priča nije preduslov za veliku igru… Klasični skokovi sami za sebe oduzimaju dah. Ogroman aplauz!
© Neue Presse

Veličanstvena koreografija.
© Tanznetz.de

Moćan komad – Tero Sarinen je stvorio brižljivo koreografisan komad, koji dopušta njegovim igračima da iznesu nešto grubo i sirovo.
© Allgemeine Zeitung

Trijumf muškog umetničkog izraza.
© Demokraatti