SEĆANJA - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA KOJE SLAVE ŽIVOT

PRINC MIHAILO OD JUGOSLAVIJE

OdštampajOdštampaj

22-27. septembar 2018. od 10 do 19 časova

Foaje i Belle Etage Opere i teatra Madlenianum

 

Nedavno je izdavačka kuća iz Rima d’Oro Collection, koja se bavi štampanjem, povezivanjem i izradom ručno pravljenih knjiga, izdala prvu knjigu fotografija Princa Mihaila od Jugoslavije. Izbor iz opusa prinčevih autorskih fotografija moći će da vidi i beogradska publika od 22. do 27. septembra u Zemunu, u Operi i teatru Madlenianum. Princ Mihailo je na poziv gospođe Zepter odlučio da knjigu prvo predstavi u Srbiji, a svoje fotografije izloži u Beogradu, posle Ženeve i Monaka.

Mihailo od Jugoslavije je stanovnik Monaka, a unuk je poslednjeg regenta Jugoslavije, Princa Pavla, regenta od 1934. do 1941. Njegov drugi deda sa majčine strane bio je Kralj Umberto II, poslednji kralj Italije, prognan 1946. godine. Princ je kao svoje mesto stanovanja izabrao Monako, zbog kvaliteta života, zbog svog prijateljstva sa Njegovim kraljevskim visočanstvom Princom Albertom II i zbog brojnih prijatelja koji tu žive, ali i zbog neverovatnog svetla Rivijere koje mu pomaže da izradi svoje najlepše fotografije.

Evropski princ, sa izuzetnim radnim iskustvom u finansijama i radom u ozbiljnom poslovnom okruženju u Ženevi, otkrio je svoju strast prema fotografisanju 2009. godine kada ga je njegova prijateljica i poslovni trener Nikol Petček posavetovala da u svoj svakodnevni poslovni raspored ubaci jedan ili dva sata vremena za bavljenjem nekim hobijem, gde će se skoncentrisati samo na sebe. Ona mu je kao trener pomagala da razvije svoje unutrašnje lične veštine.

Kupio je Leica digitalni fotoaparat i počeo svaki dan da izlazi kako bi uhvatio prizore i slike iz svog okruženja i na taj način ponovo povezao sebe sa zadovoljstvom i emocijama. Nakon takvog petogodišnjeg svakodnevnog, tihog i iskjučivo ličnog rada jedan prijatelj ga je 2014. godine zamolio da u Ženevi napravi izložbu. Narednih godina usledila je i izložba u Monaku, a uskoro su mnogi njegovi prijatelji tražili da kupe po jednu od njegovih ograničenih serija fotografija (limitirane su na 7 kopija).

Odrastao blizu Pariza, u okruženju svog dede Princa Pavla, ali i često boraveći u kući blizu Firence i putujući od Francuske, preko Italije do Portugalije i Švajcarske, Princ Mihailo je upijao priče svojih predaka koji su bili proterani iz svojih zemalja. Naučio je i da posmatra, pre svega u dugačkim šetnjama po dvorcu Versaj, sa svojom majkom Marijom Pijom od Savoje. „Moja majka je često menjala raspored nameštaja. Oblici i perspektive su bile deo mog odrastanja“, kaže Princ Mihailo. Nakon završetka studija Princ Mihailo odlučuje da se oproba u svom „američkom snu“. Prvo je živeo i radio na Floridi, ali je veći deo vremena proveo u Njujorku, princ je navikao da nosi fotoaparat sa sobom. „Imam dnevnu disciplinu fotografisanja. Uvek izaberem preciznu temu kao ’urbana perspektiva’ i onda biram objekte koje fotografišem.“

Fotografije Princa Mihaila uvek pokazuju mešavinu snažnog zapadnoevropskog racionalnog razmišljanja sa dodirom istočnoevropskog misticizma. Iza svake njegove fotografije stoji po jedna priča. Iako se možda čini umnim i konceptualnim, čak i sa kiselim dodirom humora, umetnički rad Mihaila od Jugoslavije otkriva veoma privatni i sofisticirani pogled na svet. Njegovo prirodno posmatranje života vidi se u izboru tema, svakodnevnim predmetima i proizvodima koje je napravio čovek, kao i u živim bićima i samoj majci prirodi.

www.micheldeyougoslavie.com