RENATO ZANELA

OdštampajOdštampaj

RENATO ZANELA rođen je u Veroni 1961. godine. Obrazovanje je počeo u lokalnoj baletskoj školi, a dovršio ga u Rozela Hajtauers centru za igru u Kanu. Prvi angažman kao igrač dobija u Bazelu, gde radi sa Hajncom Spoerlijem. Godine 1985. prelazi u Štutgardski balet, gde ga Marcia Hajdi 1993. postavlja za koreografa. U martu 1994. Joan Holander, direktor Bečke državne opere, postavio ga je na mesto direktora Baleta i na tom mestu nalazio se od septembra 1995, a 2001. godine ovoj dužnosti dodao je i zvanje umetničkog direktora baletske škole Bečke državne opere.

Od 2005. Renato Zanela je samostalni koreograf.

Načinio je koreografije za preko osamdeset baleta u najvećim umetničkim kućama: Štutgardski balet, Balet Monte Karla, Introdans, Balet Dojče opere iz Berlina, Švedski kraljevski balet, Istanbulski državni balet, Mađarski nacionalni balet, The Ballet du Rhin, Vereinigte Bühnen Krajfeld/Menhengladbah, Teatar San Karlo Napulj, HNK u Zagrebu, Gradski teatar u Badenu, Balet grada Lime, Portugalski nacionalni balet i Balet Štats opere iz Berlina.

Kreirao je solo deonice za Karlu Fraki, Anastasiju Volkovu, Simonu Noža, Šoko Nakamuru, Vladimira Malahkova, za Manuela Legrisa i njegovu grupu, Roberta Bolea i Đuzepea Pikonea.

Za Bečku državnu operu kreirao je baletske deonice u operama. Koreografije za baletske deonice opera radio je i u: Dojče operi iz Berlina, Novoj operi iz Beča, Lisabonskoj operi, Teatru Skala iz Milana, Mariinskom teatru iz Petrograda, na festivalu u Bregencu i Londonskoj kraljevskoj operi.

Renato Zanela otpočeo je 2000. plesni projekat “Off ballet special” u saradnji sa društvom za osobe sa posebnim potrebama “Ich bin O. K.”, praveći sve do danas celovečernje predstave.

Godine 1995. i 1999. Zanela je bio član žrija za „Nagradu Lozane“. Učestvovao je u radu žirija za „Concours International de Danse de Paris“ (1998), za „Concours International de Chorégraphie Classique“ u Parizu (1999), „International Ballet Competition of Luxemburg“ i „Choreographen-Wettbewerb“ u Hanoveru. U 2000. godini pojavljuje se na Igračkom forumu Monaka, a u 2005. na koreografskom i igračkom takmičenju u Helsinkiju.

Godine 1995. dobitnik je nagrade „Danza & Danza“ kao najbolji italijanski koreograf u inostranstvu. Godine 2000. dobio je nagradu „Đino Tani“, 2001. nagradu „Jakob Prandtauer“ grada Sent Peltena, a iste godine i veliku austrijsku nagradu za umetnost i nauku.