GAETANO DONICETI

RITA

OdštampajOdštampaj

Dirigent Vladimir Kranjčević
Reditelj Stefan Sablić
Scenograf Aleksandar Denić
Kostimograf Zora Mojsilović-Popović
Dizajner svetla Srđan Jovanović

PREMIJERA - 1. oktobar 2010. godine, u 19.30 časova 

Komična opera u jednom činu
Libreto Gustavo Vaez

LICA: 
Rita        Sanja KerkezSofija Pižurica
Bepe      Saša ŠtulićGoran Strgar
Gasparo Vladimir AndrićNenad Nenić
Sobarice Jelena Nikolić, Nataša Aleksić
Turista   Tadija Miletić

Opera Rita nastala je 1841. godine, ali je izvedena tek posle autorove smrti, u Parizu, 1860. U našem vremenu doživljava renesansu, posebno posle premijere u milanskoj Skali 1965. godine, a 2009. godine je imala veoma uspešnu postavku u Lionu. Zbog svojih skromnih dimenzija, kamernosti, malog broja lica i večito aktuelnog sižea rado je viđena na mnogim svetskim scenama.

Rita je energična, ali i žena-despot koja maltretira svog tihog i povučenog muža Bepa. Njihov brak bi možda i uspeo da se iznenada ne pojavljuje Ritin prvi muž Gaspar za koga se verovalo da je mrtav. On je, u stvari, pobegao od Rite u Kanadu i dugo vremena se krio kako ga ona ne bi pronašla. Vratio se vođen željom da se razvede i raskine bračni ugovor sa Ritom, da bi mogao po drugi put da se oženi. U nenadanom pojavljivanju Gaspara, Bepe vidi rešenje sopstvenih problema, kao i način da se otarasi Rite koja ga sve više muči.

Dvojica muževa, bivši i sadašnji, sklapaju pogodbu u želji da nadmudre zlu ženu i osvete joj se.

Duhovita rešenja, sveži humor, brojni dueti, terceti, arija Rite, komični obrti, izuzetno pevna melodika, nepretenciozan orkestar svedoci su najboljih elemenata Donicetijevog jezika i stila. 

Dve komične opere

Gaetano Doniceti