Sadržaj operete VESELA UDOVICA

OdštampajOdštampaj

I ČIN

U ambasadi Montenegra, u Parizu, održava se bal, a ambasador Zeta iščekuje trenutak kada će na bal da dođe bogata udovica Hana Glavari. Nervozan je jer zna da će je saletati francuski udvarači, a ako ona pristane da se uda se za nekoga od njih – njegova kraljevina Montenegro bi mogla da ostane bez novca. Zeta nema nameru da dopusti da udovičino bogatstvo padne u ruke stranaca i njegov jedini adut iz rukava je dokoni grof Danilo Danilović, koji nikako da pristigne na bal, pa ambasador šalje svog pomoćnika Njegoša da pronađe grofa.

U isto vreme, ambasadorova mnogo mlađa supruga Valensien koketira sa Kamilom de Rosiljonom, francuskim diplomatom, koji je u nju zaljubljen do ušiju. On joj na lepezi napiše „Ja vas ljubim”, a nju obuzme panika pri pomisli šta će biti ako je muž uhvati u preljubi. Panika postaje još veća kad Valensien izgubi lepezu.

Na bal stiže udovica Glavari i udvarači joj odmah padaju pod noge, kako Kamil, na nagovor Valensien, tako i dvojica upornih francuskih diplomata gladnih njenog novca – St. Brioš i Kaskada. U međuvremenu na bal dolazi i grof Danilo, pijan i umoran od zabave sa Grizetama, devojkama iz noćnog kluba, čiji je redovni posetilac. Nije srećan što je na balu i madam Glavari, jer s njom očigledno ima neke neraščišćene odnose iz prošlosti. Zato se radije povlači da odspava, a kada ga tu zatekne udovica, postaje jasno da su oni jednom bili ludo zaljubljeni, možda i više od toga. Iskra ljubavi između njih još postoji, ali i ponos, jer ona igra nedodirljivu, ostavljenu i povređenu damu, a on joj poručuje da joj nikad više neće reći da je voli. Jedno drugome najavljuju rat.

Za to vreme izgubljena lepeza izaziva pometnju u ambasadi kada dospeva i do ambasadora Zete, koji misli da je ona deo preljubničke veze nekog od njegovih konzula. On i ne sumnja u svoju vlastitu ženu. Da bi se zaštitila, Valensien čvrsto odlučuje da oženi Kamila sa udovicom Glavari, jer je njeno očijukanje s diplomatom, kao slobodnim čovekom, postalo preopasno.

Ambasador od Danila traži da oženi udovicu, ali ovaj to odbija, iako ne otkriva svoju prošlost sa madam Glavari. Pristaje tek da se „žrtvuje” za otadžbinu i obećava da će držati francuske udvarače podalje od nje.

Otkucava ponoć što za udovicu znači da je završila godina žalosti za bogatim suprugom. Ona sada može da pleše i prima nove bračne ponude, što su udvarači jedva dočekali. Ali dovitljivi Danilo ih na plesu sve otera i on zapleše s njom. Ima li šanse za novu ljubavnu iskru?

 

II ČIN

Dan nakon bala radnja se seli u letnjikovac na jezeru udovice Hane Glavari, gde su pozvani svi iz ambasade, ali i francuski udvarači. Ona očekuje grofa Danila, ali njega nema. Očekuje ga i ljutiti ambasador Zeta, jer je u strahu od novog „naleta” udovičinih udvarača.

I dok supruge konzula Montenegra koketiraju sa Francuzima, Kamil na Valensienin nagovor i dalje pokušava da osvoji udovicu Glavari. Stiže Danilo, ali još uvek odbija da se udvara udovici. Ipak, pristaje da pomogne ambasadoru Zeti da se dozna čija je lepeza na kojoj piše „Ja vas ljubim”, zato što Zeta smatra da će tim saznanjem moći uceniti francuske udvarače da se ne približavaju udovici. Ali plan je bezuspešan. Zeta i Danilo ne uspevaju da doznaju čija je lepeza s ljubavnom porukom.

Novi susreti, nasamo, Danila i Hane Glavari završavaju novom iskrom, ali je ponos i dalje prevelik kod oboje, pa se njihov „rat” nastavlja. Doznajemo da su njih dvoje nekada bili par i da je Danilo zaprosio u Maksimu, ali njegov ujak nije dopustio venčanje jer je Hana bila  siromašna devojka, kći prezaduženog seljaka. Danilo je tada otišao iz Pariza, a Hana se ubrzo zatim udala za bogatog starog bankara posle čije je smrti postala najbogatija žena Montenegra. Hana je ljuta na Danila jer ju je ostavio nakon veridbe, a on na nju jer se udala za drugoga i zato joj više nikad ne želi reći da je voli.

S druge strane, Valensien i Kamil u ljubavnom zanosu odlaze da razmenjuju nežnosti u obližnji paviljon, gde ih ugleda ambasadorov pomoćnik Njegoš. Kada u paviljon dođe Zeta, Njegoš pokušava da prikrije da je reč o Valensien i Kamilu, ali Zeta je uporan da otkrije ko je zaljubljeni par, pa viri kroz ključaonicu i prepoznaje svoju ženu. Ipak, kada se vrata paviljona otvore, iz njega izlaze Kamil i udovica Glavari. Ona je pomogla Valensien da se izvuče na zadnji izlaz i zauzela njeno mesto kako bi je spasila i prikrila njeno neverstvo. Svi su u šoku, a udovica doliva ulje na vatru svojom izjavom da se upravo verila sa – Kamilom de Rosiljonom! Povređen tim saznanjem, Danilo odlazi u Maksim, a uskoro i svi ostali kreću za Maksim jer ih tamo poziva madam Glavari da proslave veridbu.

Radnja se seli u Maksim, gde udovica nagovara pripitu Valensien da zaplešu zajedno sa Grizetama, tamošnjim plesačicama, a to i ambasadoru Zeti i Danilu pričinjava novi šok jer sve doživljavaju kao dodatnu provokaciju. Danilo ne priznaje da je ljubomoran, ali svejedno se skoro potuče sa Kamilom.

Kada svi odu da gledaju vatromet, Danilo ostaje da traži utehu kod Grizeta, ali ga na prepad iznenadi udovica Glavari, koja je sve to isplanirala baš kako bi Danila učinila ljubomornim i videla da li je još uvek voli. Kad ostanu nasamo obuzima ih sećanje na stare dane i postaje jasno da je sve između njih bio nesporazum: Danilo nije ostavio Hanu nakon veridbe, nego je otišao u Montenegro do svog ujaka, kralja Montenegra, da ga ubedi da mu dopusti venčanje sa Hanom. Kralj je na kraju dozvolio da se dvoje mladih uzmu, ali kad se Danilo vratio u Pariz, Hana se već udala i postala gospođa Glavari, jer je mislila da je Danilo zauvek napustio. Danila je njena udaja silno povredila, jer je Hanu iskreno voleo. Sada, kad su stvari izašle na videlo, Danilo napokon izjavljuje ljubav Hani, priznaje da je voli, prosi je, i ona pristaje. Prava ljubav pobeđuje.

Ostaje samo pitanje – čija je onda ono lepeza? Valensien priznaje Zeti da je njena, ali da je ona napisala odgovor, te kako je ona ipak poštena i časna žena. Ambasador, konzuli i diplomate ne mogu ništa drugo nego da pognu glavu jer ne mogu da shvate žene i njihov šarm – za njih su one „pravi đavoli” pred kojima će uvek da padnu na kolena.