IN MEMORIAM

Stanko Jovanović

OdštampajOdštampaj

Prerano i iznenada nas je napustio u 53. godini naš dragi saradnik - dirigent Stanko Jovanović. Stanko je bio omiljen kod kolega, uvek spreman za šalu i zabavu, ali kada je dirigovanje bilo u pitanju bio je precizan, autoritativan i kreativan. Za njega nijedno muzičko delo nije bilo strano, podjednako je dirigovao operu, operetu, balet, simfonijska dela, ali i jazz, rock i narodnu muziku. Bio je dugogodišnji dirigent ansambala RTS-a, sa čijim orkestrima ostvaruje veći broj zapaženih koncerata, arhiviranih snimaka ređe izvođenih dela, kao i izvođenja mnogih dela jugoslovenskih i srpskih kompozitora. Sa RTS-om snimio je i dva CD-a: 8 vekova Hilandara i Vivaldi – Bah koncerte za violinu i klavir sa solistima Trija Simonuti. Dirigovao je raznim orkestrima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uvek je voleo rad sa mladima i naročito je bio ponosan na uspehe sa Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan”, čiji je bio šef dirigent. Na gostovanjima u Engleskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji (Mariborska filharmonija) i Kanadi, posebno mesto zauzimaju koncerti sa Londonskim kamernim orkestrom, Montrealskom filharmonijom kao i tradicionalni Novogodišnji koncert u Milanu.

U Madlenianum je došao kao dirigent Smetanine opere Dve udovice. Ostao je punih 15 godina, a ostaće upamćene njegove interpretacije opera: Travijata, Čarobna frula, Ljubavni napitak, Pajaci, operete Bečka krv i baleta Severna bajka.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Manje je poznato da je bio i sjajan pijanista i na CD-u koji je izašao 2006. godine u izdanju PGP RTS-a predstavio se kao autentičan izvođač ruskih, mađarskih u rumunskih romansi.