SVEČANI KONCERT

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

22. novembar 2021. u 19.30
Velika scena Madlenianuma

SVEČANI KONCERT

Dirigent: Anthony Armore (SAD)

Solista: Vladimir Milošević - klavir

Orkestar Opere i teatra Madlenianum

PROGRAM:

A. Finzi: Valcer Lento br. 2

F. Šubert: Simfonija br. 8 (Nedovršena)

G. W. Braden: Sailing Ships

P. I. Čajkovski: Klavirski koncert br.1 u b-molu, Op.23

Najistaknutiji pijanista svoje generacije Vladimir Milošević,  završio је osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji "Incontri col Maestro" u Imoli (Italija) u klasama Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa i u Parizu na Ecole Normale de Musique.
Proglašen je umetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates) nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u Njujorku, izvodeći  1.Klavirski koncert u b-mollu  P.I.Čajkovskog.
Nastupao je na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas. Kao pobednik konkursa "Concerti in Villa" u Vićenci  debitovao u čuvenoj dvorani Carnegie hall u Njujorku.  Koncertirao je i širom Južnoafričke republike; Kejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontein, Port Elizabet kao i u Australiji; Sidnej, Kanbera i Melburn.
Nedavno je kao Schwartz Artist-in-Residence gostovao na univerzitetu Emory u Atlanti, SAD gde je održao masterklas i resital kao i u Kini na Konzervatorijumu za muziku u Zhejiang-u. Takođe, bio je i predavač na festivalu Global Summer Institute of Music gde je pored masterklasa nastupao solo i na koncertima kamerne muzike u Ričmondu i u Kennedy centru u Vašingtonu, SAD.
Redovno nastupa i kao kamerni muzičar u duu sa violončelistom Draganom Đorđevićem na festivalima u Sankt Petersburgu, Zagrebu, Ljubljani, Kotoru kao i sa raznim solistima kao što su Tim Hough (violončelo), Dmitry Prokofiev (violončelo), Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), violinistima Romanom Simovićem i Stefanom Milenkovićem sa kojim je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Italiji kao i nedavno na festivalu Arsana u Ptuju (Slovenija) i festivalu Ohrdisko leto u Ohridu (Severna Makedonija). Sa francuskim pijanistima Mišel Dalbertoom  i Žan Bernar Pomieom  i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilu.
Nastupao je sa Filharmonijama iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradskom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, KwaZulu Natal filharmonijom iz Durbana,  Orkestrom praške opere, Simfonijskim orkestrom Teatra Olimpico, Simfonijskim orkestrom grada Wollongonga, Pomorskom Filharmonijom, Kamernim orkestrom "Dušan Skovran", Simfonijskim orkestrom Camerata Serbica.
Dobitnik je više prestižnih nagrada na konkursima u Poljskoj, SAD-u, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radio i TV kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju redovnog profesora.


Italijansko-američki dirigent i stanovnik Austrije, Entoni Armore, dirigovao je profesionalnim operskim trupama i simfonijskim orkestrima u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i većem delu Evrope. Nakon izučavanja klavira, dirigovanja, roga, violine i teorije muzike u Americi i Evropi, stekao je izvođačko iskustvo kao hornist i violinista, a kasnije i kao dirigent.
Od 2004. godine Entoni živi u Beču u Austriji i aktivno diriguje koncertima, operskim izvođenjima i snimanjima (uključujući brojne svetske premijere), kao i koncertnim turnejama.  U period od 2001. do 2004. bio je pomoćni direktor i dirigent Opere Constanta u Rumuniji. U Operi Constanta je i Filharmonija Marea Neagra (Crnomorska filharmonija), te je Armore u istom periodu bio umetnički savetnik i stalni dirigent Filharmonije.
Pre dolaska u Evropu, Armore je bio muzički direktor/dirigent Portlandskog kamernog orkestra (Oregon, SAD), dirigujući standardnim repertoarom, savremenom muzikom i kamernom operom. Nakon što je 1997. godine imenovan za direktora orkestra, svečano je otvorio seriju pod nazivom "Kompozitori Oregona" i započeo ciklus muzike najznačajnijih kompozitora u regionu. Kompozitori su prisustvovali probama i razgovarali sa publikom pre izvođenja. Među Entonijeve aktivnosti u kamernoj operi spadaju i veoma hvaljena i priznata postavljanja retko pred publikom izvođenih dela F.J. Hajdna i V.A. Mocarta na scenu Kamerne opere Oregona (sva inscenacija i pevanje su na italijanskom jeziku).
1990. godine u Oregonu, državi na zapadnoj obali SAD-a, Entoni Armore postaje suosnivač dve američke muzičke organizacije, koje pod njegovim vođstvom i upravom postižu značajne uspehe: Muzički festival Ernest Bloh; i Simfonijski orkestar Njuporta. Kao umetnički direktor i dirigent muzičkog festivala Ernest Bloh, on u programe sastavljene od standardnog repertoara uvodi i savremenu muziku (naručenu za festival). Radeći kao muzički direktor Simfonijskog orkestra Nevport (1990-1997), Armore sastavlja vrhunski orkestar koji zbog svoje izuzetnosti postaje veoma značajan na severozapadu Pacifika. Iste decenije bio je pomoćni dirigent, a kasnije i dirigent saradnik Simfonijskog orkestra Kolumbije (Portland, Oregon) - orkestra specijalizovanog za veliki simfonijski repertoar.
U maju 1997. godine, Entoni Armore sa Slovačkom Simfonijetom snima kompakt disk za diskografsku kuću „Disques VDE-GALLO Records Lozana, Švajcerska“. Kompakt disk nosi nazov POVRACI (RETURNS): Kompozitori severozapadnog Pacifika iz Evrope, muzika Ernesta Bloha, Tomaša Svobode i Klausa Kornela, a međunarodno je objavljen septembra meseca 1999. godine.  
U skorije vreme, Maestro Armore snima i / ili se pojavljuje na koncertima sa Filharmonijom Janaček iz Ostrave (Češka), Simfonijskim orkestrom iz Bratislave (Slovačka), Simfonijskim orkestrom iz Budimpešte, Češkim nacionalnim simfonijskim orkestrom (Prag), Sofijskom filharmonijom i Orkestrom opere i teatra Madlenianum, dirigujući delima kompozitora iz celog sveta. Armore trenutno živi u glavnom gradu Austrije, Beču, sa suprugom Elenom i njihovo dvoje dece - Sofijom i Mateom.

Džerald Vilhelm Brejden (Gerald Wilhelm Braden) poreklom je iz Beča, ali se kao tinejdžer preselio u SAD. Sa muzikom se susreo još kao dečak u Austriji, počevši da uči da svira kontrabas i violončelo. Učenje nastavlja u Americi, kao član Klivlendskog orkestra, a takođe počinje da svira električni kontrabas, gitaru, klavijature i saksofon sa američkim bendovima. Džerald je svoju prvu muzičku diplomu stekao iz studija gitare, a za život je zarađivao komercijalnim komponovanjem, kao i snimanjem u muzičkom studiju i odlascima na muzičke turneje sa međunarodnim umetnicima. U svojim četrdesetim godinama, Džerald se vraća studiranju, magistrira na odseku klavira i postaje profesor teorije muzike i orkestracije. 
Jedrenjaci (Sailing Ships) su muzička priča o istoriji veličanstvenih drvenih jedrenjaka naše prošlosti. Muzika verodostojno oslikava slušaocima avanture ovih jedrenjaka iz prošlosti, koji prenose začine, robu, kulturu iz luke u luku širom sveta. Muzičko delo započinje trgovačkim brodom koji plovi Sredozemnim morem, te nastavlja svoju plovidbu kroz avanture po olujama, čistim morima, predivnim izlascima i zalascima sunca, ploveći Nilom ka Crvenom moru.    

Fotografije sa koncerta >>>