Svečani koncert povodom Dana Madlenianuma

SVETLOSTI POZORNICE

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Opera i teatar Madlenianum u 2021. godini puni 24 godine koliko je prisutan na pozorišnoj karti Srbije. Ne samo da je svojim delovanjem značajno doprineo muzičkom i dramskom pozorištu na ovim prostorima, on je i u svetu prepoznat kao renomirana teatarska kuća, čiji osnivač i vlasnik gospođa Madlena Zepter, promišljenim odabirom programa i saradnika preko dve decenije gradi ime najveće srpske zadužbine na desnoj obali Dunava.

Povodom Dana Madlenianuma u subotu 6. februara od 19 časova biće održan svečani koncert pod nazivom Svetlosti pozornice. Uz učešće vrhunskih umetnika koji su godinama gradili muzički repertoar ove kuće, a koje predvode soprani Branislava Podrumac i Mina Gligorić, a prate ih mladi tenori Dimitrije Cincar KostićDušan Svilar, predstavićemo se sa nesvakidašnjim i zabavnim programom. Koncert je zamišljen kao spoj opere, operete, mjuzikla i klasičnih hitova iz 60-tih godina; biće to emotivno veče u kome će naši solisti zablistati u prepoznatljivim hitovima sa naše scene, ali i u numerama u kojima ih do sad publika nije mogla čuti. Soliste će pratiti kvartet „Habanera“ i za klavirom Milivoje Veljić. Da bi čitav program dobio dodatnu slavljeničku notu angažovali smo reditelja Roberta Boškovića, a za dodatne tekstove i dinamične prelaske između numera zadužen je dramaturg i scenarista Igor Weidlich.  Video materijali: Matej Bodrušić, inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović.

Sopran Branislava Podrumac višestruko je nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama. Diplomirala je solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Smiljanić. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj Sestri Anđeliki. Široj javnosti postala je poznata nakon tumačenja glavne uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja, za koju je dobila nagradu UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini. Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde tumači uloge Hane u opereti Vesela udovica, Nede u operi Pajaci, Eponine u mjuziklu Jadnici, Franci u opereti Bečka krv, Papagene u verziji Čarobne frule za decu, Ore u operi Suton Stevana Hristića, kao i dramsku ulogu Vide u predstavi Male tajne u režiji Gorana Markovića. Poznata je i po koncertnim izvođenjima. Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Članica je nekoliko ansambala sa kojima redovno nastupa na koncertima, festivalima i prigodnim kulturnim manifestacijama od kojih se izdvajaju: Libercuatro specializovan za izvođenje tango muzike, kao i Trio Casablanca i No Boundaries duo sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike. Branislava je poznata po edukativnom radu u programima Beogradske filharmonije (koncertna svita Hari Poter i čarobnjakov kamen 2006, 2016 i 2018) i Opere i teatra Madlenianum (Čarobna frula za decu 2013). Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno–igranog filma Gorana Paskaljevića Beograd: Otići ili ostati (2002) u produkciji nemačko–francuske televizije Arte, i glavni protagonista dokumentarnih TV filmova: Od Boga dar (1997) i Boja duše (2019) autora Vladimira Perovića. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije sa statusom samostalnog umetnika.

Mina Gligorić, sopran je osnovne i master studije solo pevanja završila u klasi prof. Katarine Jovanović na FMU u Beogradu. Proglašena je za najboljeg studenta u 2014/2015. godini. Dobitnik je brojnih nagrada, a ističe se nagrada za najboljeg mladog izvođača u 2019.godini, koju dodeljuje revija “Muzika klasika”. Usavršavala se sa istaknutim imenima među kojima su Olga Makarina iz Metropoliten opere, Dejvid Gaulend iz Rojal opere, Vladimir Redkin iz Baljšoj teatra, Marjana Lipovšek i drugi. Interpretirala je više od 9 solističkih uloga za godinu dana, među kojima se izdvaja uloga Koštane u istoimenoj operi Petra Konjovića, koju je premijerno izvela na sceni Narodnog pozorišta posle 60 godina od poslednjeg izvođenja. U pozorištu Madlenianum debitovala je kao Pamina u Čarobnoj fruli, Kozet u Jadnicima i Valensijen u Veseloj udovici, a u ovoj sezoni i kao Hana Glavari u prethodno spomenutoj opereti i Fantin u Jadnicima. U Zvezdara teatru deo je glumačke postave u predstavi Feliks. Neguje i savremeno umetničko stvaralaštvo, te je ove sezone bila i deo Rosi festa i projekta koje je organizovala SANU, izvodeći kompozicije srpskih autora. U oblasti pedagogije, bila je profesor pevanja u muzičkoj školi “Kosta Manojlović”, a sada se posvećuje i tehnici popularnog pevanja koja nije dovoljno razvijena na ovim prostorima.

Dušan Svilar (tenor), rođen je u Subotici. Diplomirao je na osnovnim i master akademskim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, ulogom Lenskog iz opere Evgenije Onjegin P.I. Čajkovskog, na smeru za solo pevanje u klasi mr Anete Ilić red. prof. U muzičko-scenskim delima nastupa u ulozi Fantoma iz opere u istoimenom mjuziklu Endru Lojd Vebera, u Pozorištu na Terazijama, i u ulozi Dragutina Dimitrijevića Apisa u mjuziklu Tajna Crne ruke u režiji Ljubiše Ristića, u produkciji KPGT. Nastupa kao solista sa orkestrom Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički“, Novosadskim Big Bendom, Subotičkom filharmonijom, Zrenjaninskom filharmonijom i drugim orkestrima u regionu. Učesnik je velikog broja muzičkih festivala gde je osvojio nagrade publike u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Belorusiji i u Rusiji. Nadamo se da će se ove sezone pridružiti ansamblu operete-mjuzikla Vesela udovica kao Kamil de Rosiljon.

Intervju sa Robertom Boškovićem >>>

Subota, 6. februar 2021. u 19.00
Velika scena MADLENIANUMA

POVODOM DANA MADLENIANUMA

Svečani koncert

SVETLOSTI POZORNICE

Režija i dramatizacija: Robert Bošković
Dramaturg i scenarista: Igor Wiedlich
Video materijali: Matej Bodrušić
Dizajn svetla: Srđan Jovanović
Inspicijent: Vesna Ćurčić-Petrović

Učestvuju:

Branislava Podrumac
Mina Gligorić
Dušan Svilar
Dimitrije Cincar-Kostić
Habanera kvartet
Klavir: Milivoje Veljić

Organizator: Vukašin Tomić
Regulacija svetla: Vladimir Krunić  
Realizacija zvuka: Dušan Arsikin
Realizacija videa: Zvonimir Jelušić  
Majstor pozornice: Milan Ćirić
Šminka i frizure: Mirjana Rakić
Garderoba: Tanja Vuksanović i Miladin Pavićević