USPEŠAN ZAVRŠETAK 21. SEZONE I NAJAVA 22. SEZONE

OdštampajOdštampaj

Opera i teatar Madlenianum svoju 21. sezonu završava u subotu 29. juna 2019. godine sa baletom Krunislava Simića Krvava svadba – Bolero na Velikoj sceni zemunskog pozorišta. Na našoj sceni su u ovoj sezoni odigrane dve dramske premijere: Dolce vita Jelene Paligorić Sinkević i Koferče Jurija Poljakova, a obnovljena su predstave za koje se uvek traži karta više: drama Ana Karenjina sa Ninom Janković u naslovnoj ulozi i Kazanova protiv Don Žuana, u režiji Predraga Ejdusa, koju je obnovio pisac komada Miodrag Ilić sa Tihomirom Stanićem i Stevanom Piale u naslovnim ulogama. U muzičkom delu repertoara obnovili smo operu Pajaci Ruđera Leonkavala, u režiji Jurija Aleksandrova, čiju je poslednju predstavu u sezoni dirigovao gost iz Italije Alberto Veronezii i balet Krvava svadba – Bolero gde je balerina Brankica Mandić debitovala u II činu u Boleru. Na samom kraju sezone održana je premijera produkcije Muzičko-operskog studija Madlenianuma na kojoj su polaznici, njih devetoro, posle višemesečnog rada pokazali svoje umeće i izveli scene iz opere Domenika Čimaroze Tajni brak. Ova inscenacija mladih umetnika će nastaviti svoj život i u sledećoj sezoni u okviru Programa za mlade.

Ova sezona svakako će ostati upamćena po gostovanjima, kako naših u drugim pozorištima tako i značajnih ansambala na našoj sceni. Pomenimo samo neke; prvi put nam je gostovalo pozorište iz Belorusije, Teatar-studio Kinoaktera, Nacionalnog kino studija „Belarusfilm“, sa komadom Niko nije obećao lak život. Vrhunac sezone svakako je bilo gostovanje Opere Sankt Peterburga sa operom Šarla Gunoa Faust, koja je izvedena u okviru proslave 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i 20 godina Opere i teatra Madlenianum i uz zalaganje obe kuće da ova turneja bude uspešna, gde su svi kritičari listom dali najbolje kritike za ovo gostovanje, a neki su izvođenje Fausta nazvali „muzičkim događajem sezone“! Gosti Madlenianuma su bili Princ Mihailo od Jugoslavije sa čijom izložbom fotografija smo otvorili sezonu 2018/2019, a naročito nam je draga poseta pisca komada Koferče, uvaženog ruskog pisca Jurija Poljakova koji je bio na premijeri ovog komada.

Naša gostovanja u protekloj sezoni su započela u Varadždinu gde smo gostovali sa dramom Žanka. Sa istom predstavom gostujemo i na letnjim scenama – 9. jula u Požarevcu u okviru letnjeg festivala i 10. jula u Velikom Gradištu u okviru Carevčevih dana. Naša monodrama Ispovest Dmitrija Karamazova u režiji i izvođenju Nebojše Dugalića, koja je ovogodišnji laureat Prvog festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru, gostovaće 23. jula na Brionima u okviru Ulysses festivala. Vredi pomenuti gostovanje drame Tvoja ruka u mojoj u Moskvi gde je predstava u celini osvojila nagradu „Zlatni vitez“ na istoimenom festivalu, i romantične komedije Dolce Vita pred prepunom salom Akzent teatra u Beču.

Zadovoljan rezultatima sezone koja je na izmaku Andreja Rackov, generalni direktor Opere i teatra Madlenianum, je u neformalnom susretu sa novinarima najavio sledeću sezonu, 22. po redu. Sada već tradicionalno, sezonu započinjemo u septembru, koncertom. Ranije najavljivan, pa odlagan zbog bolesti našeg čuvenog tenora - Gala koncert Zorana Todorovića i prijatelja održaće se 28. septembra, na otvaranju sezone 2019/2020. Želeći da svojih 25 godina umetničkog rada proslavi koncertom u gradu iz koga je potekao Zoran Todorović je ovaj koncert zakazao kao početak proslave na početak godine, ali će on na kraju doći kao finale proslave njegove bogate umetničke karijere - 28. septembra na Velikoj sceni Madlenianuma. Uz Zorana će nastupiti njegovi prijatelji, pre svih dirigent Alberto Veronezi, bariton Nikola Mijailović, a umesto najavljene Dragane Radaković, soprana, koja zbog ranije preuzetih obaveza ne može da peva koncert, Zoran je odabrao da na našoj sceni predstavi jednu mladu opersku nadu - Evgeniju Jeremić, koja se već dokazala na operskim takmičenjima, a imala je produkcije i u Narodnom pozorištu u Beogradu, poslednja od njih je Koštana Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića. Program koncerta ostaje isti, po Zoranovom izboru program je sastavljen od njemu omiljenih arija i dueta, poput onih iz Toske, Pajaca, Turandot, Otela..., kao i „laganijeg“ repertoara iz operete i kancona. Karte su već u prodaji i mogu se nabaviti on line, ili na blagajni Muzeja Zepter, Knez Mihailova 42.

Direktor Rackov se osvrnuo i na premijerne predstave i gostovanja. U oktobru nas očekuje premijera drame Nana, po čuvenom romanu Emila Zole, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Ivane Vujić, sa Tamarom Aleksić u naslovnoj ulozi. U novembru ćemo postaviti novi operski naslov, operu Đoakina Pučinija Manon Lesko, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Za prvu polovinu sezone spremamo i gostovanja: 24. septembra gostujemo sa predstavom Dolce vita u Minsku, Belorusija, a sa operom Pajaci smo 15. decembra 2019. u Tore di Lago, rodnom mestu Pučinija, povodom stogodišnjice smrti Leonkavala.

Ponosni smo na odigranih 160 predstava u našoj produkciji u ovoj sezoni. To su bile predstave svih žanrova i za sve uzraste koje su pratili blizu 40.000 gledalaca. Nekima od njih smo omogućili da naše programe pogledaju potpuno besplatno, kao što su naši programi za decu i mlade, i gostujuće predstave, poput baleta Zvezdica spavalica, koji je gostovao u organizaciji Društva prijatelja opere Madlenianum, kojima su naši najmlađi posetioci prisustvovali besplatno. I druge predstave našeg pozorišta su mogli besplatno da prate oni koji pripadaju osetljivim kategorijama i na koje nismo zaboravili: davaoci krvi Zemuna i Palilule, pripadnici Udruženja ratnih vojnih invalida i penzionera, i dva nova udruženja s kojima smo uspostavili saradnju i koji su redovni posetioci naših programa - Udruženje starijih građana „Mimoza Plus“ i Centar „Zvezda“ - Centar za socijalnu integraciju mladih i dece bez roditeljskog staranja. Svi oni su puni zahvalnosti za susretanje sa umetnošću u našem pozorištu i radost druženja u prelepom ambijentu Opere i teatra Madlenianum, i sigurno ćemo i od sledeće sezone nastaviti saradnju sa njima.

Do viđenja u novoj sezoni!