S. Prokofjev

VERIDBA U MANASTIRU

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Lirsko-komična opera u dva čina

Libreto kompozitora po R. Šeridanu, stihovi M. Mendelskon-Prokofjev

Reditelj: Jurij Aleksandrov, dirigent: Aleksandar Gojhman, scenografija i kostim: Vjačeslav Okunjev

 

Strasti i gužva u jednom od studentskih pozorišta nepregledne zemlje Rusije - u žaru probe nove diplomske predstave „Veridba u manastiru“. Rade se poslednja skraćenja, čuje se glas i scenski pokret, primeri istorijskih kostima mešaju se sa kratkim šortsevima i časovima igara koje vodi ljubimac svih, obožavani profesor Karlos.

Zanosom poneti, ne samo studenti i predavači, nego i predstavnici, kako ih zovemo tehničkog osoblja, i još tačnije dama balzakovskog izgleda – Duenja koja sanja da zameni polovne krpe i četku udobnim mestom u nekoj kompaniji bilo kakvog bogataša. Njoj predstoji da odigra u našem spektaklu glavnu ulogu.

Smetenošću i ushićenjem  zahvaćeno je i prvo lice ove institucije – rektor Instituta gospodin Žerom, jer na horizontu se nazire sponzor, i bez obzira što je gospodin Mendoza sumnjive reputacije i ništa ne znači za pozorišni komad, on je trgovac ribom i još nečim...Uostalom zašto ne objediniti stvaralaštvo i biznis u zajedničko preduzeće?! A radi sjedinjenja, druženja i posla, a možda i prijateljstva, tu je i kći Žeroma prelepa Lujza, pa i sin Ferdinad mangup – inače studenti njemu poverene obrazovne ustanove.

Čudnom podudarnosti životne situacije se na zapanjujući način podudaraju sa sižeom i peripetijama budućeg spektakla.

Pa neka se u svemu tome snađe mnogouvaženi gledalac.

                                                                   Vaš Jurij Aleksandrov

U sezoni 2011/2012 predstava je nagrađena nagradom Zlatni reflektor, najvažnijom teatrskom nagradom Petrograda, kao Najbolje izvođenje u operskoj kući.