VESNA ŠOUC TRIČKOVIĆ

OdštampajOdštampaj

VESNA ŠOUC TRIČKOVIĆ
dirigent

Vesna Šouc Tričković je rodjena u Zemunu u poznatoj muzičkoj porodici. Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu za predmet dirigovanje, a angažovana je kao dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu, Operi i Teatru Madlenianum, Pozorištu na Terazijama i Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad). Ona je podjednako uspešan simfonijski, pozorišni i horski dirigent. Na njenom programu su dela svetskog, klasičnog repertoara, kao i dela savremenih autora, uključujući i veliki broj premijernih izvođenja.
Dirigovala je preko pet stotina predstava (baleti, opere, mjuzikli), nekoliko stotina koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovala na mnogobrojnim domaćim i inostranim festivalima, realizovala trajne snimke za domaće i inostrane medije.
Rukovodila je Simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti, dirigovala svim simfonijskim orkestrima u zemlji, kao i inostranim orkestrima: Filharmonijom Rige (Latvia), MATAV Simfonijskim orkestrom (Budimpešta), Segedinskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Istanbula, Simfonijskim orkestrom Burse i dr. Nastupala je sa domaćim i inostranim solistima i baletskim igračima svetskog renomea: Eric Aubier, Jana Bouškova, Ydil Biret, Konstantin Bogino, Eglise Gutierres i dr. Snimila je tri CD-a za inostrano tržište od kojih se izdvaja CD za Mandala Armonia Mundi (Pariz) koji je dobitnik najviše ocene kao jedno od najboljih ostvarenja u 2004. godini (Le Monde de Musique).
Sarađivala je sa: Beogradskim kamernim orkestrom "Dušan Skovran", Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa, Kamernim orkestrom RTS-a, Novosadskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom škole za muzičke talente iz Ćuprije i dr. Bila je šef hora Beogradske opere, a do 1998. rukovodila je horovima:"B. Radičević", "Bel canto" i "Lola", od kojih je prva dva i osnovala. Kao klavirski saradnik operskih pevača ostvarila je niz koncerata, snimaka i gostovanja, u zemlji i inostranstvu.
Bila je profesor na Bilgi Univerzitetu (Istanbul) i Akademiji Umetnosti (Banja Luka).
Dobitnik je: Oktobarske nagrade Zemuna, Zlatne značke kulturno prosvetne zajednice Srbije, Srebrne plakete Univerziteta umetnosti, Studentske Oktobarske nagrade Beograda.
Gostovala je u Nemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj, Letoniji, Rusiji, Kanadi, Mađarskoj, Slovačkoj, Turskoj, Grčkoj, i Sloveniji.