Kompania Sasha Sasic, Madrid

VRLI NOVI SVET

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Režija: Sasha Sasic
Koreografija: Natalia Fernandes, Sasha Sasic
Muzika: Fernando Leria Jiménez
Scenografija: Jug Cerović
Kostim: Shash
Dizajn svetla: Pablo Battiston
Grafički dizajn: Anja Mejač
Glas iz off-a: Maryanka Van Schaik

Glumica: Huichi Chiu
Plesači: Adrián Díaz Rodríguez, David Mazón Fierro, Mario Olave Jiménez, Zoe Sepúlveda Merino
Muzičar: Fernando Leria Jiménez

 

TRAJANJE: 50min

PRED-PREMIJERA: 31. oktobar 2018, pozorište Mirador, Madrid
Gostovanje u Madlenianumu: 4. decembar 2018. u 19.30

 

Vrli novi svet je plesno-dramska predstava koja se temelji na istoimenom delu Oldusa Hakslija (Aldous Huxley). Pitanje na koje autor predstave želi da odgovorimo je vrlo jednostavno: Šta nas čini ljudima?

Dehumanizacija novog sveta, sterilnost i odsustvo individualnosti koju je Haksli početkom prošlog veka samo naslućivao, danas, nepunih 100 godina kasnije, postaju realnost. Šta više, dehumanizacija prelazi u hiperhumanizaciju, a individualnost je prenaglašena.

Vrli novi svet je priča o sukobu naivnog čoveka “divljaka” sa moralom i politikom novog doba. Vrli novi svet predstavlja jasnu viziju neuravnotežene, tehnološki napredne sadašnjosti u kojoj se ljudi kloniraju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što bezbolnije uklopili u  algoritmički poredak, a sve po cenu njihove slobode, ljudskosti i duše. U Vrlom novom svetu svi su srećni, svi su jedinstveni i svi su zadovoljni plasiranom slikom svog života.

 

Sasha Sasic, umetnička direktorica kompanije, plesačica je i koreografkinja srpskog porekla, koja svoju edukaciju iz oblasti plesa stiče u Beogradu, Granadi i Madridu.

Prvo samostalno autorsko iskustvo ostvaruje 2010. godine. Njeno prvo autorsko delo “Café Cantante” osvaja nagradu za najbolju plesnu predstavu na XXIX Internacionalnom Festivalu u Sarajevu. 2013. postavlja predstavu “La Rosa del Penal” koju premijerno izvodi na festivalu CIBRA u Toledu. Tokom 2014. godine intenzivno radi na interdisciplinarnom projektu u kojem okuplja umetnike iz nekoliko zemalja (Španija, Srbija, Slovenija). Spaja savremeni ples i muziku sa flamenkom u delu “Metamorphosis” u kojem je scenska i muzička ekspresija direktna posledica ovog heterogenog identiteta. Predstava se premijerno izvodi na Internacionalnom festivalu savremenog kazališta u Splitu u junu 2015., nakon čega biva ponovljena na poznatim festivalima kao što su: Coetani – Festival Eksperimentalnog Flamenka u Atini, VI Festivalu plesa u Šibeniku, V Festivalu flamenka u Zagrebu, te drugim evropskim scenma.Tokom 2016. zalazi malo dublje u polje psihoanalize. Istražuje u domenu ljudskog nesvesnog sa posebnim osvrtom na introspektivno istraživanje – samoposmatranje sebe, svojih doživljaja, te analizu svog iskustva. Ovo istraživanje rezultiraće predstavom “Confrontation” koju premijerno izvodi oktobra 2017. Tokom 2018. godine njen rad se sve više fokusira na savremeni ples i fizički teatar te postavlja predstavu “Vrli novi svet”.