Utorak, Decembar 13, 2022

Početak predstave: 19:30h

MUZIKA ČUVA SEĆANJA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

13. decembar 2022. u 19.30
Velika scena Madlenianuma


Koncert povodom obeležavanja jubileja 25 godina diplomatskih odnosa Republike Azerbejdžana i Republike Srbije                  

U organizaciji ambasade Azerbejdžana i Azerbejdžanskog Kulturnog centra u Beogradu                                     

Dirigent: Đorđe Stanković                                                     


Učesnici:

BRAS ansambl

Jasmina Trumbetaš - sopran                     

Mina Ristić - klavir

Fagan Hasanli - klavir

Marko Josifoski - violina

Plesni par iz Azerbejdžana

Fagan Hasanli (pijanista) je rođen u Azerbejdžanu u Bakuu 1990. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Hajibejov Baku sa BA i MA (hons) u klasi profesora, počasnog umetnika Azerbejdžanske Republike, T. Sejdova. Pobedio je u „Gran-pri" takmičenju između muzičkih škola u Bakuu 2006. Bio je laureat i osvajač 1. mesta na „Hopes, Talents, Masters" Internacionalnom takmičenju u Dobriču, u Bugarskoj, 2010. i na Međunarodnom naučnom i izvođačkom konkursu G. Garajev u Bakuu 2010. Učestvovao je na III međunarodnom takmičenju nazvanom po Vaji Čačavi, koje je održano u Gruziji, u Tbilisiju 2019. godine i osvojio prvu nagradu. Učestvovao je na master časovima koje su držali pijanisti kao što su F. Badalbeyli, O. Yablonskaya, A. Bonduryansky, V. Chuchkov i svirao je koncerte na istoj sceni sa dirigentima kao što su maestro R. Abdullayev, A. Aliyev, T. Goychayev i F. Ibrahimov i zajedno sa solistima i orkestrima domaće i internacionalne scene.On je bio prvi izvođač „Fuge" Gare Garaeva i „Sonate" Jahangira Garajeva.

Bio je laureat „Nagrade za mlade". Poslednjih godina nagrađen je diplomama sertifikatima časti za svoje aktivne radove iz oblasti muzike, od strane Ministarstva prosvete, Ministarstva omladine i sporta i Slobodnog sindikata. Trenutno radi kao nastavnik na Akademiji za muziku i srednju muzičku školu u Bakuu nazvanoj po Bulbulu. On je takođe pijanista- umetnik u Državnoj akademskoj operi i baletskom pozorištu u Azerbejdžanu. Pored toga što je aktivan učesnik brojnih međunarodnih festivala, F. Hasanli nastavlja svoju solističku karijeru nastupajući na koncertima. Davao je recitale u Rusiji (Baškortostan Republika i učestvovao na raznim festivalima i konferencijama u Moskvi i Novosibirsku. Kao solista i koncertmajstor učestvovao je na koncertima koji su održani u SAD, Izraelu, Turskoj, Ukrajini, Estoniji, Gruziji, Kazahstanu... U 2019. godini svirao  je sa Jefimom Bronfmanom u okviru 10. M. Rostropovich internacionalnog festivala. U 2022. godini u okviru međunarodnog festivala Uz. Hajibejli je svirao na koncertu Mocarta u saradnji sa kamernim orkestrom iz Mađarske i istovremeno dirigovao prvi put tokom svoje karijere.

Plesači Elnur Sulejmanov (Elnur Suleymanov) i Gunel Alahjarova (Gunel Allahyarova) su solisti Državnog akademskog filharmonijskog pozorišta u Azerbejdžanu nazvanog po M. Magomajevu i Državnom ansamblu za pesmu i igru Azerbejdžana nazvanom po Fikretu Amirovu. Oni su predstavljali nacionalne plesove Azerbejdžana u više od 50 zemalja sveta. Po ukazu predsednika Republike Azerbejdžana gospodina Ilhama Alijeva, dodeljena im je počasna titula Zaslužnih umetnika Republike Azerbejdžana.


Đorđe Stanković (dirigent) diplomirao je i magistrirao na odseku za dirigovanje na FMU u Beogradu. Stručno se usavršavao kao stipendista UNESCO-a u Francuskoj a potom u Njujorku. U svom dosadašnjem radu beleži saradnju sa brojnim domaćim i stranim ansamblima. Od 2003. godine angažovan je u Operi Narodnog pozorišta, često pozivan kao dirigent Opere i teatra Madlenianum, jedan je od osnivača Zemunskog kamernog orkestra kao i horskog studija Zvon katolikon. Sa Beogradskim BRAS ansamblom ostvario je saradnju u projektima Opera brass music.


Jasmina Trumbetaš Petrović (sopran) Prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena je u Beogradu gde je uporedo sa studijama slavistike učila pevanje kod profesora P. Androvića u muzičko školi „Kosta Manojlović“, a zatim diplomirala i magistrirala na FMU kod profesorke R. Bakočević. U angažmanu Opere Narodnog pozorišta u Beogradu je od 1993. godine, a Prvakinja opere postaje 2002. godine. Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu, kako tokom studija, tako i tokom karijere za tumačenje uloga: Aida, Toska, Margareta, Leonora, Manon Lesko... Tokom karijere sarađivala je sa mnogim domaćim i inostranim umetnicima i nastupala i na inostranim scenama pevajući Aidu, Leonoru, Madam Baterflaj, Tosku u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Koreji, Mađarskoj, Portugaliji, Grčkoj, Bugarskoj, Azerbejdžanu itd. Do sada je ostvarila niz uloga sopranskog faha: Manon Lesko, Madalena u Andre Šenijeu, Toska, Aida, Dezdemona u Otelu, Amelija u Balu pod maskama, Elizabeta u Don Karlosu, Adriana Lekuvrer, Leonora u Trubaduru i Moći sudbine, Tatjana u Onjeginu, Baterflaj, Mimi u Boemima, Mikaela u Karmen, Hasanaginica... paralelno negujući i koncertni repertoar: Rekvijem od Verdija, Dvoržaka, Bramsa, Mocarta, Betovenovu Misu, Rahmanjinova Zvona, Vaskrsenje Hristića, dela Janačeka, Pergolezija, Honegera... Za ulogu Toske 2014. godine dobila je nagradu od Udruženja muzičkih umetnika Srbije i proslavila 20 godina umetničkog rada. Od 2015. sarađuje sa IMVAJ – majstorskim kursom za pevače u Jerusalimu kao vokalni pedagog, a od sezone 2018/19-2021/22 je bila umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i dobitnica je nagrade ,,Pečat Narodnog pozorišta” za doprinos radu u ansamblu Opere. Trenutno radi na pripremi opere Turandot.


Marko Josifoski (violinista) je rođen u Zemunu 1978. Završio je FMU u Beogradu u klasi istaknutog pedagoga profesora violine, Dejana Mihailovića. Usavršavao se u Bernu kod čuvenog violiniste i prof. Igora Ozima. Osvajao je brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja. Kao solista svirao je sa brojnim domaćim i inostranim orkestrima i svirao je na mnogim festivalima. Sa pijanistkinjom Zarifom Ali-Zade snimio je svih 10 Betovenovih sonata koje je izdao PGP-RTS. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao prof. violine.


Mina Ristić Jonić (pijanistkinja) je završila osnovne i master akademske studije iz klavira u klasi prof. Jokut Mihailović (FMU). Specijalističke, a potom i doktorske studije iz kamerne muzike je završila u klasi prof Jasne Tucović (FMU). Nastupala je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde je osvajala prve nagrade i laureate kao solista i u kamernim sastavima.


BRAS ANSAMBL je beogradski muzički ansambl koga čine limeni duvači ,timpani,perkusije i harfa i sastavljen je od instrumentalnih umetnika izvođača koji nastupaju u više različitih orkestara kao što su orkestri Filharmonije, Opere, Simfonijjskog orkestra i drugi. Svojim zvukom koji proizvode svirajući dela različitih kompozitora, doprinose utisku da svira veliki orkestar i zbog te specifičnosti deluju grandiozno i posebno. Sastav ansambla je sledeći:
Trube: Srđan Đaković, Vladimir Jovanović, Ana-Marija Danilović
Horne: Milan Roksandić, Katarina Popović
Tromboni: Igor Ilić, Petar Torbica
Bass trombon: Ivan Platner
Tuba: Miloš Budimirov
Perkusije: Miloš Vesić

PROGRAM:

Giuseppe Verdi: Trijumfalni marš iz opera AIDA - BRAS ansambl

Dmitri Shostakovich: Waltz No.2- BRAS ansambl

Giacomo Puccini: V’ issi d’ arte, arija Toske – Jasmina Trumbetaš Petrović

Nizayi Tagizade : Arzu - Jasmina Trumbetaš Petrović

 

Herb Alpert: Medley, arranžman H.Alpert - Tijuana Brass

 

Azer Rzayev: sonata za violinu i klavir – Marko Josifoski i Mina Ristić Jonić

Dzevdet Gadziyev:Balada za klavir- Mina Ristić Jonić

Milan Prebanda: Mila Nane - Jasmina Trumbetaš Petrović i Mina Ristić Jonić

 

Vagif Mustafazadeh: Marš -  Fagan Hasanli

Fikret Amirov: Improvizacija na temu ,I am looking for you (100 godina od rođenja kompozitora Amirrova) - Fagan Hasanli

Zarrin Shukur: Mala svita (na temu iz operete The cloth peddler U. Hajibeylia - Fagan Hasanli

 

Naz Eleme – tradicionalna azerbejdžanska igra - Elnur Suleymanov i  Gunel Allahyarova                                            

Uzun Dere - Karabah tradicionalna igra - Elnur Suleymanov i Gunel Allahyarova

Sari Gelin (solo) – tradicionalna azerbejdžanska igra

Fotografije sa koncerta >>>