CENTAR ZA IZRADU TAJNI

OdštampajOdštampaj

I bi slika, pre reči, pre pisma.

Slika je bila prvobitni uzorak svesti i apstraktnog mišljenja, inicijalni pokretač očovećenja prostora i vremena. Tako je rođena civilizacija, svet ljudi, pojava iznad prirodnih ciklusa, svet večne samoostvarenosti ozračen oreolom besmrtnosti.

Čovek za sobom oduvek ostavlja dugotrajne materijalne dokaze o jedinstvenosti svog postojanja, kao veličanstveni putokaz onima koji poseduju moć uvida u tajnu jezgra celine. Kroz istoriju, umetnost je bila zanatski centar beleženja koordinata tajne, stvarajući ostavštinu čiste duhovnosti, koja je danas, shvaćena kao sociološko-muzeološki podatak, tumačen populističkim uopštavanjem.

Danas su centri za izučavanje i izradu tajni nestali. Kolapsirali su u prostore egzinstencijalne matematike, koja je, po ko zna koji put, materijalne pojave proglasila idolima primarnog smisla. Zato smatram, zato osećam da je potrebno reanimirati ezoterijske laboratorije onih umetnika koji pričaju priče o skrivenim svetovima u beskrajnim dubinama naše duše.

Kao jednog od njih vidim i sebe, koji je dugi niz godina pravio čuda, ređajući ih na police zaborava i usamljenosti u tamnini naše sredine, čekajući dan kada će pokazati svoju kolekciju umetničkih artefakata, na dar i na ljubav ljudima.

Moja ideja prebacuje medij slikarstva u zakonitosti medija teatra, stvarajući simbiotičku predstavu u kojoj je glavni lik umetnik–slikar, a u središtu njegovo delo, koje se u određenom terminu, na bini, pred gledaocem, a ne slučajnim posetiocem galerije, odigrava kao pozorišna igra.

KOSTA je predstava vezana za konkretnost mog stvaralaštva u svim njegovim segmentima: slika, objekata, tekstova, muzike do prakticističkog  podučavanja publike o izradi uljane slike, akvarela, crteža...

                                                                             Kosta Bunuševac

Povratak na dramu Kosta