ŽORŽ FEJDO

DAMA IZ MAKSIMA

OdštampajOdštampaj

PREMIJERA: 10. maj 2008.

Režija: Slavenko Saletović
Scenografija: Jasna Dragović
Kostimografija: Milanka Berberović
Muzika: Miroljub Aranđelović Rasinski
Scenski pokret: Pjer Rajković
Dizajn svetla: Srđan Jovanović

Mihailo Lađevac, Branko Vidaković, Ljiljana Stjepanović, Katarina Radivojević, Dejana Miladinović, Janoš Tot, Miloš Đorđević, Feđa Stojanović, Ljubica Lukač, Viktor Savić, Vladan Gajović, Lidija Pletl, Eva Ras, Vuk Saletović, Zoran Ćosić

Nekrunisani kralj komedije zabune, Žorž Fejdo stigao je na scenu Madlenianuma da  razveseli, zabavi i nasmeje. Dama iz Maksima, uz Bubu u uhu jedna je od najpopularnijih komedija ovog francuskog majstora smeha i teatarske zabune. Napisana je na samom kraju 19. veka, 1899. godine i odmah je  postigla veliki uspeh, tako da i danas Fejdo slovi za jednog od najomiljenijih autora kako u svetu tako i kod nas. Njegova Buba u uhu igra se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu već 35 godina, a Dama iz Maksima se svojevremeno uspešno igrala na sceni Pozorišta na Terazijama. Posle više od 20 godina Dama iz Maksima došla je na scenu Madlenianuma.

U „Dami iz Maksima“ ugledni građanin, verni bračni drug, hirurg Petipon se upušta u pokušaj neverstva i čini klasičnu vodviljsku grešku. Najsmešnijim i najneverovatnijim spletom okolnosti neverstvo počinje da isplivava na videlo. Precizna mašina vodvilja se pokreće i ubrzava. Pratimo bujicu događanja, laži, skrivanja, bežanja, postavljanja zamki, mimoilaženja za dlaku, i spasavanja u poslednjem trenutku.
To je priča koja okrepljuje i ozdravljuje smehom, smejući se nama samima i našim pokušajima da od života uzmemo i ono što nam ne pripada.