KRISTIJAN ATERZE

OdštampajOdštampaj

KRISTIJAN ATERZE, scenograf, slikar, muzičar i pisac, rođen je 1940. u Bratislavi (tadašnji Pressburg). Primenjenu umetnost studirao je na Univerzitetu u Beču. Od 1966. godine ima bliske kontakte sa «Bečkim akcionizmom». Bio je blizak «objekt-artu» i «ekšn-artu» u kojima je stvarao dela integrišući muziku, govor i druge medije na nov način.

Razumljivo je da je crtanje i slikanje postala centralna preokupacija njegovog umetničkog izražavanja. Poseban značaj davao je erotskim temama i izražavanju iskustva sa prirodom. 

Za Aterzeove slike karakteristično je da su najčešće rađene u akrilnim bojama, izvedene u  «figuralno-simboličnom stilu», svetlih tonova, sa izrazitim dinamičnim pokretima.

U postavljanju svojih izložbi, organizuje predstave uz muziku i literaturu. Godine 1984. bio je predstavnik Austrije na «Bijenalu» u Veneciji. Od 1992. godine profesor je na Bečkom univerzitetu – na Fakultetu primenjenih umetnosti i spada u najpriznatije austrijske umetnike.

U sezoni 1989/1990 priređena je prva Aterzeova retrospektivna izložba u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a ove godine Aterze se predstavlja publici Madlenianuma u dvostrukoj ulozi: kao slikar izložbom na Bel Etageu i kao scenograf u baletu Renata Zanele Wolfgang Amadé.