Lav Tolstoj

KROJCEROVA SONATA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj
Adaptacija teksta / dramatizacija: Irina Dečermić
Reditelj: Goran Šušljik
Scenograf: Ivana Krnjić
Kostimograf / Dizajn zvuka: Irina Dečermić
Koreograf za scene tanga: Sonja Kalajić
Dizajn svetla: Srđan Jovanović
Asistent režije Marko Jovičić


LICA:

Poznjecov.......... Žan Mark Bar / Goran Šušljik

Sofija / Žena...... Irina Dečermić

Truhačevski...... Sonja Kalajić

Muzika:

L. V. Betoven: Sonata za klavir i violinu A - dur op. 47, br. 9  -  Krojcerova

R. Šuman: Scene iz detinjstva op. 15

A. Hačaturijan: Maskarada valcer

V. Silvestrov: iz ciklusa Tihe pesme za glas i klavir – Puškinova pesma: Zimski put

L. V. Betoven: Krojcerova sonata  ( I stav – tango aranžman Sonja Kalajić  

Izvode:

Irina Dečermić, klavir
Sonja Kalajić, violina

Kao kruna još jedne uspešne sezone, u Operi i teatru Madlenianum u pripremi je još jedna premijera! Ovaj put u pitanju je predstava pod nazivom KROJCEROVA SONATA.

Ekskluzivnost ove predstave ogleda se i u činjenici da će, pored autorskog tima (Goran ŠušljikIrina DečermićSonja Kalajić), ulogu Lava Tolstoja na premijeri i reprizi tumačiti čuveni francuski glumac Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr) !

Dok se svira sjajna Betovenova “Krojcerova sonata” uživo, za violinu i klavir, koju izvode dve umetnice – Irina Dečermić (klavir) i Sonja Kalajić (violina), teče čudna priča o neobičnim bračnim, ljubavnim, partnerskim odnosima između slavnog pisca Lava Tolstoja i njegove supruge Sofije.

Majčinska ljubav, strast, ljubomora upleteni su u dogadjaje koji vode ka zločinu, tako da dramski tekst govori o nekoliko likova i postavlja nekoliko planova. Na jednome su strast i zločin zbog ljubomore, na drugom, čiste emocije i neuzvraćena ljubav, na trećem problem žene-majke supruge, ljubavnice, na četvrtom neuzvraćenosti i nemogućnost ostvarenja zajedničke sreće i bilo kakve sreće u prostorima u kojima se živi i sa genijem kakva je bio Lav Tolstoj.

Složenost medjuljudskih i partnerskih odnosa, nemogućnost dostizanja misaone dubine genija, plač i suze majke pored bolesnog deteta, pa ostavljene žene i muža koji napušta bračnu sobu , prekinuto sladostrašće i dobijena sloboda...

Muzika  u komadu znači više od drame, ona spaja ljude i parove, nalazi puteve koje misao ne može, stvara nova druženja i prijateljstva, ubija stare ljubavi. Svaki stav svirane i izvedene Betovenove Krojcerove sonate donosi promenu u raspoloženjima i  u razvoju likova, drame,  u neočekivanim preokretima, tako da muzika predstavlja integralni deo dramatskih konflikata, kao i neočekivanih razrešenja, konačno, predstavlja jednog od aktera predstave.

Predstava se igra na engleskom sa titlom na srpskom jeziku.