17. Beogradski festival igre

La Veronal Madrid, Španija

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

11. septembar 2020. godine u 20h

Sve ulaznice za odložene predstave – važe i za nove termine u neizmenjenom obliku. Samo sačuvajte Vaše karte.

Pasionarija 

ideja, umetničko vođenjeMarcos Morau
koreografijaMarcos Morau in collaboration with the dancers
saradnik koreografaLorena Nogal
repetitorEstela Merlos
umetnički, dramarturški savetnikRoberto Fratini, Celso Giménez
scenaMax Glaenzel
kostimiSilvia Delagneau
zvukJuan Cristóbal Saavedra
videoEsterina Zarrillo
dizajn svetla, tehnički direktorBernat Jansà
tehnički saradnik, specijalni efektiDavid Pascual
izvršna produkcijaJuan Manuel Gil Galindo y Cristina Goñi Adot

koprodukcijaTeatros del Canal (Madrid), Théâtre National de Chaillot (Paris), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Sadler's Wells (London), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Grec 2018 Festival de Barcelona/Institut de Cultura Ajuntament de Barcelona, Oriente Occidente Dance Festival (Rovereto), Mercat de les Flors (Barcelona)
uz saradnji saEl Graner Centre de Creació (Barcelona)
uz podrškuINAEM – Ministerio de Cultura y Deporte de España and ICEC –Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

trajanje60’

premijeraTeatros del Canal, Madrid, 2018

igračiÀngela Boix, Chey Jurado, Ariadna Montfort, Núria Navarra, Lorena Nogal, Shay Partush, Marina Rodríguez, Sau-Ching Wong

Ako kontrolišete decu, vi kontrolišete budućnost.

PokoravanjeMišel Uelbek

Zamislite mesto o kome svi govore. Mesto kakvo svi priželjkujemo. Svet koji bi bio rezultat naših ukupnih dugogodišnjih napora. Mogli bi nazvati to mesto, tu planetu, Pasionarija. Bića slična nama, savršeno dizajnirana da nas oponašaju, žive tamo. Ono što smatramo životom postalo je sintetički krajolik, a stanovnici su pretvoreni u tehnološke uređaje koji su izgubili svaku strast. Sadašnjost kakvu živimo tera nas da zamislimo budućnost u kojoj smo jednostavno amputirali osećanja. Budućnost u kojoj uopšte ne težimo međusobnim razlikama i razumevanju sopstvenog života. Pesnik Leopoldo Marija Panero je napisao: „ja uništavam sebe da bih znao da sam ja samo ja, a ne svi oni”. Mi razumemo da su bol i strast ono što nas razlikuje od robota ili statua, pa posmatrajući ta inertna tela, možemo da posmatramo sebe, pronađemo razlike i otkrijemo da li smo još uvek živi. “Pasionarija” dovodi u pitanje emocionalnu nepovezanost prema kojoj se krećemo. Nametnut odbljesak ideje o napretku. Veštački svet u koji smo nasilno bačeni, gde individualizam i moralna podlost pretvaraju savremenu planetu u planetu bespomoćnih odraslih ljudi.

Markos Moro je učio koreografiju na Pozorišnom institutu Barselone, Konzervatorijumu za igru u Valensiji i centru Movement Research u Njujorku, uz najviše ocene na diplomskom ispitu i Nagradu za izuzetnost Pozorišnog instituta. Njegove veštine nisu ograničene na igru, već obuhvataju i discipline kao što su fotografija i teatar, kao i master rad iz teorije drame. Trupu La Veronal koju čine umetnici iz oblasti igre, filma, fotografije i literature, pokrenuo je 2005. godine. Svrha raznolikosti umetničkog tima se otkriva kroz  konstantnu potragu za novim mogućnostima izražavanja, koristeći kao oslonac snažni narativni jezik i nameru osvajanja nepreglednih umetničkih prostora. Moro je dobitnik Nacionalne nagrade za igru (2013) koju dodeljuje Ministarstvo kulture Španije i Nagrade Sebastija Gaš, koju dodeljuje Fondacija za umetnost i dizajn. Svojim kreacijama je uspeo da osvoji priznanja na brojnim nacionalnim i međunarodnim koreografskim takmičenjima, uključujući takmičenja u Hanoveru, Kopenhagenu, Madridu, na Kanarskim ostrvima… Kompanija La Veronal je danas prisutna na najznačajnijim svetskim festivalima i scenama, dok Markos Moro zajedno sa svojim timom, kreira i prenosi radove specifičnog stila, i u druge međunarodno priznate trupe širom sveta.