Gala koncert najlepših arija

MARIJA GULJEGINA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

3. novembar 2020. u 19.30
Velika scena Madlenianuma

Koncert u okviru BEMUS-a

Orkestar Opere i teatra Madlenianum

Dirigent: Dejan SavićMarija Guljegina, sopran

„Guljeginino glamurozno prisustvo na sceni u skladu je sa njenim svetlim i moćnim tonom koji nikada ne prerasta u oštar, što je čini jednom od najistaknutijih soprana njene generacije.”

„Sopran koji odoleva testu vremena”

Marija Guljegina je jedna od vodećih dramskih soprana u svetu, jedina koja je ostvarila naslovne uloge u 16 novih produkcija u Milanskoj skali (Teatro alla Scala), među kojima su Manon Lesko, Toska, Dva Foskarija, Bal pod maskama, Magbet, itd. Od 1991. godine Guljegina je imala više od 165 nastupa u Metropoliten operi u Njujorku i to u naslovnim ulogama opera Aida, Turandot, Toska, Norma, Adrijana Lekuvrer, Magbet, Nabuko, Andre Šenije, Pikova dama, Kavalerija rustikana, Sly i druge. „Kraljica opere“, kako je kritičari nazivaju, često nastupa u svim značajnim operskim kućama širom sveta, među kojima su i Bečka državna opera, Marinski teatar, Bavarska državna opera, Nemačka opera Berlin, Teatar Liseo, Kovent Garden, Opera Bastilja, Teatar Kolon, Boljšoj teatar i drugi.

„Ruski sopran sa Verdijem u venama“ dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, uključujući nagrade „Pučini“ 2009. godine za najbolje izvođenje Pučinijeve opere, „Đovani Zenatelo“ za svoj prvi nastup u Veronskoj Areni, „Marija Zamboni“ zlatnu medalju, 1999. godine nagradu na festivalu u Osaki, 2001. godine nagradu „Belini“, nagradu za umetnost (Arte e Operosita nel mondo) u Milanu i mnoge druge. Za svoj društveni angažman od strane ruskog patrijarha Alekseja nagrađena je „Ordenom svete Olge“, najvišim ordenom Ruske pravoslavne crkve. Guljegina je počasna članica odbora Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, kao i globalna ambasadorka dobre volje Unicefa.

U njene skorašnje uspehe svrstavaju se nove produkcije među kojima su Sicilijanska večernja, Bal pod maskama i Sila sudbine u Marinski teatru, Turandot u Teatru Verdi u Salernu, turneja u Šangaju i Japanu sa teatrom Petruceli iz Barija, kao i trijumfalni solistički nastup u Karnegi holu u Njujorku i turneja sa samostalnim koncertima u Rusiji i Belorusiji. Takođe, svetla tačka u njenoj karijeri je i uloga Mini u operi Devojka sa zapada na otvaranju 65. festivala Pučinija.

Nakon osvajanja titule najboljeg dramskog soprana u italijanskom repertoaru, Guljegina je konačno debitovala u Vagnerovom repertoaru, i to na opšte oduševljenje kritičara kao Kundri u operi Parsifal koju je izvela pod dirigentskom palicom Valerija Gergijeva u Marinski teatru i Konstantina Trinksa u Sofijskoj nacionalnoj operi.

Njeni predstojeći angažmani uključuju razne solističke nastupe, kao i izvođenja opera Turandot i Toska u Marinski teatru. U sezoni 20/21, Guljegina će takođe debitovati u ulozi Kostelinčke u operi Jenufa u Marinski teatru i Kraljevskoj koncertnoj dvorani u Amsterdamu.

Citati iz novina:

Sopran koji odoleva testu vremena – Njujork tajms

Toska za koju treba umreti - Herald Tribune

Marija Guljegina, vladajuća Toska poslednje decenije - Njujork tajms

Guljeginino moćno izvođenje uloge izmučene sveštenicie iz Druida je lekcija o dramatično uverljivom vokalnom i muzičkom majstorstvu - El Mundo.

Muzika i drama su joj u venama i ubedljivo ih prenosi na druge - El Pais

Izvanredna Guljegina - Republika

Marija - glas kraljice, muzika zaista teče njenim venama - La Nazione

Njen sopran je prava stvar. . . Zanosni glas soprana i jeste suština Verdija. . . Njeno pevanje je bilo spektakularno ... - Herald

Guljegina nas je oborila s nogu svojim snažnim i sjajnim pevanjem  - Njujork tajms

Guljeginino glamurozno prisustvo na sceni u skladu je sa njenim svetlim i moćnim tonom koji nikada ne prerasta u oštar, što je čini jednom od najistaknutijih soprana njene generacije. - Mala knjiga operskih pevača