Četvrtak, 11. jul 2019. 19:30h

NASTUP ANSAMBLA "REDA" UZ FOLKLORNE IGRE IZ EGIPTA

OdštampajOdštampaj

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana Arapske Republike Egipat, folklorni ansambl Reda nastupaće na sceni Opere i teatra Madlenijanum 11. jula 2019. Tokom nastupa koji će trajati 60 minuta izvešće tradicionalne igre, prikazujući egipatsko nasleđe različitih oblasti: Luksora, Aleksandrije, priobalnog dela Mediterana, Nubije, Gornjeg Egipta, kao i igre svojstvene Beduinima i stanovništvu ruralnih područja.

“Nastup ansambla Reda je jedinstvena prilika za otkrivanje arapskog i afričkog folklora”, istakao je ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli, dodavši da su rani nastupi trupe 60-ih godina prošlog veka oblikovali orijentalnu koreografiju u narednim godinama, pa stoga mogu biti inspiracija svim srpskim umetnicima i publici, zainteresovanim za interkulturalne aktivnosti.

Ansambl Reda osnovan je 1959.godine, a osnovao ga je profesor Mahmud Reda, koji je okupio studente i podučavao ih koreografijama zasnovanim na egipatskom folkloru, koji je proučavao godinama, uključujući muziku, stihove, narodne priče i igre. Uz pomoć egipatskog Ministarstva kulture ansambl verno predstavlja ovu drevnu kulturu na festivalima, i u inostranstvu. AnsamblReda je prvi put u poseti Beogradu i prvi put ima nastupe i u drugim srpskim gradovima.

Nastup organizuje Opera i teatar Madlenianum u saradnji sa Ambasadom Arapske Republike Egipat u Beogradu.

 

Ograničen broj karata je dostupan do kraja dana 8. jula 2019. Zainteresovani mogu da kontaktiraju Ambasadu na email adresu rsvp.egypt.embassy@gmail.com