NEBOJŠA BRADIĆ

OdštampajOdštampaj

NEBOJŠA BRADIĆ, reditelj

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na klasi prof. Borjane Prodanović sa predstavom Kuća lutaka Henrika Ibzena. Od 1981. do 1996. radio je kao reditelj, umetnički direktor i upravnik Kruševačkog pozorišta. Došao je u Beograd 1996. da bi preuzeo vođenje Ateljea 212 u kojem je ostao samo devet meseci, ali dovoljno dugo da iskaže svoje sposobnosti zahvaljujući kojima je Kruševačko pozorište ušlo u krug vodećih jugoslovenskih pozorišta. Stvorio je repertoar karakterističan za moderna evropska pozorišta, unevši u ovo pozorište duh savremenog menadžmenta i započeo procese koji će biti evidentni ne samo u ovom, već u celokupnom pozorišnom životu Beograda.

Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu do 1999. godine. Od decembra 2000. je upravnik i reditelj Beogradskog dramskog pozorišta. Režirao je oko 60 predstava u mnogim srpskim, ali takođe i u bosanskim i hrvatskim teatrima, sa posebnim afinitetom za savremenu domaću literaturu i dramatizaciju (Prokleta avlija, Derviš i smrt, Zlatno runo, Koreni), kao i za pozorište na otvorenim prostorima. Dobitnik je više najznačajnijih domaćih pozorišnih nagrada – devet nagrada za najbolju režiju na susretima Joakim Vujić u Kragujevcu, prvi je dobitnik nagrade Nikola Peca Petrović za najboljeg pozorišnog menadžera. Takođe je nagrađen Sterijinom nagradom za najbolju dramatizaciju i režiju. Bavi se teatrologiom i esejima. Objavio je knjigu dramatizacija romana Prokleta avlija i Derviš i smrt. Nebojša Bradić član je više umetničkih udruženja i žirija na mnogim kulturnim manifestacijama.

Pozorišni kritičari i – što je još važnije – glumci, scenografi, kompozitori ga smatraju za velikog eksperta za pozorišnu umetnost, kao reditelja koji razume saradnike i tačno zna šta može da očekuje od tima i kako da radi sa svakim od njih u specifičnim trenucima tokom rada na predstavi. Jedna od njegovih glavnih osobina je sposobnost kanalisanja sopstvene energije i energije svojih saradnika u pravcu koji daje rezultate.