O BALETU WOLFGANG AMADÉ

OdštampajOdštampaj

Balet Wolfgang Amadé na umetnički način – igrom, muzikom, scenografijom, kostimima i savremenim scenskim rešenjima, prikazuje prelomne tačke života i stvaralaštva muzičkog genija iz Salcburga, umetnika koji je najviše voleo da se služi imenom - Wolfgang Amadé. Balet ima dva čina sa prologom i epilogom i počinje maskenbalom na kome su prisutne najznačajnije ličnosti i umetnici Mocartovog doba. Nastavlja se scenama sa Dvora, susretima Mocarta i austro-ugarskog cara, poznanstvom i sukobom sa priznatim kompozitorom Antonijem Salijeriem, uz osvrt i sećanje na njegov protekli život. Wolfgang Amadé se završava legendom u kojoj Mocart opstaje kao svojstveni  LJUBIMAC BOGOVA, ALI I LJUDI – sve do današnjih dana!

A 29. maja 2006, na Bel Etage-u Opere i teatra MADLENIANUM, povodom premijere bila je otvorena izložba desetak radova većeg formata slikara Kristijana Aterzea, čime je premijera bila obogaćena još jednim umetničkim događajem koji je uveličao učešće Madlenianuma u obeležavanju 250. godišnjice rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta.

Autori ovog baleta i veoma uspešna postavka u Baletu Bečke državne opere ostvarena pre osam godina, kao i već ostvaren izbor najboljih solista beogradskog baleta koji učestvuju na premijeri, sigurna su garancija da je kreirano izuzetno umetničko delo kojim se naša sredina uključuje u proslavu Mocartovog jubileja. 


Povratak na balet Wolfgang Amadé