Saopštenje

Opere Sankt Peterburga

OdštampajOdštampaj

Snažne ovacije za trupu Opere Sankt Peterburga u Beogradu

 

Opera Sankt Petrburga je u okviru svoje turneje po Srbiji izvela operu Elektra R. Štrausa u Narodnom pozorištu u Beogradu (26. juna 2021), kao i Gala koncert (27. juna) i operu Esmeralda A. Dargomižskog ( 28. juna) u Operi & Teatru Madlenianum.

„Državni kamerni muzički teatar „Opere Sankt Peterburga“ se uvek sa nestrpljenjem očekuje u Srbiji. Izvedbe operske trupe odišu posebnom svečanom atmosferom,  nadahnutom kreativnošću. Pozorište pruža bogat, uvek zanimljiv program, čime stiče reputaciju kreativnog tima koji ume da obraduje publiku glasnim, uzbudljivim predstavama, nestandardnim kreativnim eksperimentima i neočekivanim rešenjima, što je, nesumnjivo, glavna zasluga umetničkog direktora pozorišta Jurij Aleksandrova. Trupa Opere Sankt Peterburga učestvovala je u proslavi povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i izvela predstave koje su oduševile lokalnu publiku i goste srpske prestonice ne samo vokalnom veštinom izvođača, već i šarenolikom scenom, kostimima i jarkom scenografijom. Turneja u Srbiji je zaista lep i zahtevan događaj koji doprinosi očuvanju trajnih kulturnih vrednosti, služeći i jačanju međunarodne humanitarne saradnje“, rekao je direktor Ruskog doma u Beogradu Evgenij Baranov.

„Beograd je prva evropska prestonica u koju smo doveli Esmeraldu A. Dargomižskog. Ispostavilo se da je delo velikog ruskog kompozitora nezasluženo zaboravljeno, obnovili smo ga i kao takvo pokazali ljudima koji veoma uspešno neguju opersku umetnost. U Evropi se Elektra igra prilično često, za razliku od Rusije. Ovo je naša najnovija produkcija, ovosezonska premijera. Srpska publika je obe produkcije pozdravila sa oduševljenjem i dobili smo mnogo pozitivnih kritika. Narodno pozorište u Beogradu i Opera &Teatar Madlenianum već su započeli pregovore sa nama o dolasku na turneju sledeće sezone. Na turneji uvek dobijamo ovacije, to je pravi uspeh za nas“, rekao je Jurij Aleksandrov, umetnički direktor i osnivač Opere Sankt Peterburg, narodni umetnik Rusije.

Pored predstava, 28. juna u Ruskom domu u Beogradu održan je i master klas Jurija Aleksandrova. Studenti Akademije umetnosti u Beogradu dobili su važne savete reditelja sa stanovišta autorove vizije predstave.

„Turneju su podržali vlada Sankt Peterburga i Komitet za kulturu Sankt Peterburga. Izuzetno cenimo pomoć koju nam pružaju i činjenicu da imamo priliku da predstavljamo svoj grad u inostranstvu. Takođe želimo da izrazimo zahvalnost Ruskom domu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Beogradu i Operi & Teatru Madlenianum na dugogodišnjem prijateljstvu i srdačnoj dobrodošlici “, rekao je Evgenij Maligin, generalni direktor Opere Sankt Peterburg.

 

Opera Sankt Peterburg

Državni kamerni muzički teatar „Opere Sankt Peterburga“ osnovan je 1987. godine i dobro je poznata u Rusiji i inostranstvu. Trupa je 1998. godine dobila svoju scenu – zdanje barona von Derviza u ulici Galernaia, 33. Poslednjih godina Opera je uspešno nastupala u Francuskoj, Grčkoj, Srbiji, Finskoj, Letoniji, Estoniji, Poljskoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu, i Turskoj. Narodni umetnik Rusije, Jurij Aleksandrov, je umetnički direktor i osnivač pozorišta.

 

Pres služba Opere Sankt Peterburg

spbopera.ru

Vladimir Lavrukhin, PR menadžer

Tel.: +7 921 986-01-97

+7 812 314-09-55

E-mail: v.lavrukhin@spbopera.ru