BRANISLAV PIPOVIĆ

PLAVI ANĐEO

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Po motivima romana “Profesor Unrat” Hajnriha Mana

Režija i adaptacija: Erol Kadić
Muzika i stihovi: Branislav Pipović
Scenograf: Zorana Petrov
Kostimograf: Ivanka Krstović
Koreografija: Milica Cerović
Dizajner svetla: Miloš Nešić
Lektor: Ljiljana Mrkić Popović

Lica:

Lola: Sloboda Mićalović / Lucija Šerbedžija

Imanuel Rat: Feđa Stojanović

Feliks: Vlastimir Đuza Stoiljković / Aljoša Vučković

Markus: Ivan Jevtović

Kipert: Miodrag Krstović

Bela: Zinaida Dedakin

Direktor gimnazije: Branislav Zeremski

Loman: Ivan Zablaćanski

Kizelak: Stevan Piale

Ercum: Andrej Pipović

Orkestar: Aleksandar Stanković, Bojana Dadić, Vladimir Gagić, Dušan Stojanović

Specijalni saradnik za mađioničarske trikove: Igor Trifunov

Opera i teatar „Madlenianum“ na liniji svojih melodramskih naslova, koji su inspirisani interesantnim ličnostima iz prošlosti i vrhunskim književnim delima, pripremila je svojoj vernoj publici na Velikoj sceni još jednu čuvenu ljubavnu priču. To je priča koja se krije iza naslova „Plavi anđeo“, priča o ljubavi izmedju gimnazijskog profesora Imanuela Rata i varietetske pevačice Lole. Zvezda jeftinog programa lokala „Plavi anđeo“, Lola, biva prva koja u profesoru Ratu prepozna pesničku dušu, a profesor Rat prvi čovek koji u pevačici, koja prvenstveno prodaje gostima lokala svoje telo, vidi pravu umetnicu. Te dve umetničke duše se spajaju uz sva neodobravanja njihove okoline, ali ljubav koju dožive daje smisao njihovom postojanju, njihove dve usamljene duše nalaze svoje utočište i svoju sreću jedna u drugoj.

„Plavi anđeo“ je dramski tekst Branislava Pipovića, nastao prema motivima romana „Profesor Unrat“ Hajnriha Mana. Ovaj roman iz 1905. godine bio je i inspiracija za film „Plavi anđeo“, prvi nemački zvučni film, kojim je u filmsku istoriju ušla tada nova zvezda, čuvena Marlen Ditrih. Ono što je kuriozitet projekta je svakako podatak da je pisac drame, Branislav Pipović, ne samo pisac stihova za veliki broj songova koji će biti zastupljeni  u predstavi, već i autor muzike za predstavu (kao umetnik dvostrukog akademskog obrazovanja, i u oblasti dramaturgije i u oblasti muzike). Predstavu je režirao Erol Kadić, scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Ivanka Krstović, a koreograf Milica Cerović.

Publika je u „Plavom anđelu“ kao Lolu mogla da gleda dve izuzetne glumice koje plene i svojim pevačkim darom, jednu zvezdu srpske scene i ekrana i jednu zvezdu hrvatskog glumišta. U pitanju su dve izuzetne dame: Sloboda Mićalović (posle uloge Blanki u „Mirisu kiše na Balkanu“ ponovo u Madlenianumu) i prvi put na daskama jednog beogradskog pozorišta Lucija Šerbedžija.