JASON ROBERT BROWN

POSLEDNJIH PET GODINA

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

PREMIJERA OBNOVE

Petak, 27. oktobar 2023. u 19:30 časova
Velika scena MADLENIANUMA

U aranžmanu sa Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu

Tekst i muzika: DŽEJSON ROBERT BRAUN

Originalna producija za njujoršku scenu: Arijel Teper i Marti Bel
Originalna produkcija: Northlight Theatre Chicago, IL

Prva premijera: 15. maj 2021.

Reditelj: Robert Bošković
Dirigent: Vesna Šouc
Koreograf: Milica Cerović
Scenograf: Vesna Režić
Kostimograf: Snežana Pešić Rajić
Prevod i prepev: Vesna Šouc, Jovana Jezdović
Dizajn svetla: Srđan Jovanović
Mapiranje, hologrami i projekcije: Matej Bodrušić, Aleksandar Rapajić
Video: Kreativni studio Zepter
Asistenti reditelja: Isidora Goncić, Anja Orelj
Asistent scenografa: Nikolina Kuzmić
Inspicijenti: Vesna Ćurčić Petrović, Jovana Gavrilović Penčić 

LICA:

Keti: 
Branislava Podrumac / Tatjana Dimitrijević / Irma Dragičević

Džejmi: 
Žarko Stepanov / Arsenije Tubić / Dimitrije Cincar-Kostić

Baletski ansambl:
Jana Jovićević, Jelena Nenadović, Tara Tomašić, Tijana Ostojić, Veljko Ranđić, Mateja Vićentijević, Luka Stefanović, Vladimir Sekulić

Orkestar Opere i teatra MADLENIANUM:
Dragana Andjelić Bunjac / Milivoje Veljić, Milica Grujić, Šerin Radeski, Jasmina Vrbanić, Vojin Nenadović, Mladen Lukić, Miloš Branisavljević / Nikola Đokić

Organizator: Aleksandra Stojadinović
Muzička priprema: Vesna Šouc, Milivoje Veljić, Dragana Anđelić Bunjac.
Audio realizacija: Dušan Arsikin
Video realizacija: Zvonimir Jelušić, Marija Jelušić
Realizacija svetla: Vladimir Krunić
Priprema titla i titlovanje: Dragan Stevović, Gavrilo Rabrenović, Tadija Miletić.
Majstor pozornice: Milan Ćirić
Šminka i frizure: Mirjana Rakić.
Garderoba: Tanja Vuksanović, Miladin Pavićević.

 Velika zahvalnost za realizaciju projekta: Zepter International, Hotel Zepter Beograd, Kreativni studio ZepterAnja Orelj, Nevena Đoković, Katarina Dimitrijević, Nina Mijalković, Katarina Kalmar, Ana Krstić, Iskra Sredović.

Prvobitna produkcija ovog mjuzikla na našu scenu je postavljena 2021. godine, u uslovima pandemije korona virusa, kao jedina kompletna, integralna muzička produkcija u pozorištima u toj sezoni.

Proces odabira naslova nove produkcije u toj „okrnjenoj“ sezoni bio je veoma zahtevan i složen. Neizvesnost koja je sve vreme bila nad nama, a naročito u pozorišnoj umetnosti, nemogućnost standardnog procesa rada, primorala nas je da se okrenemo alternativnim rešenjima. Madlenianum je do sada bio poznat po mjuzikl spektaklima koji su uvek na sceni i oko nje, podrazumevali preko 100 učesnika. U novonastaloj „normalnosti“ ovo nije nikako bilo moguće izvesti.

Upravo iz tih razloga, odlučili smo se za produkciju manjeg mjuzikla. Manjeg, ali samo u smislu manjeg broja učesnika. Rad na ovoj predstavi nam je još jednom dokazao da ne postoje jednostavni i „mali“ projekti. Odabir naslova je bio veoma komplikovan, jer smo uvek kao premisu imali atraktivnost, slušljivost i modernizaciju, najpre za našu publiku.

Izborom mjuzikla Poslednjih pet godina, ponovo smo učinili iskorak u našoj repertoarskoj politici, uvođenjem forme modernih mjuzikla koji su na najreferentnijim svetskim scenama (Brodvej i Vest End) aktuelni već više od 10 godina.

Brodvejski hit, koji je doživeo i svoju Holivudsku ekranizaciju 2015. godine, kompozitora i tekstopisca Džejsona Roberta Brauna, prikazuje nam ljubav, patnju, potragu za karijerom, brak i rastanak u veoma atraktivnoj muzičkoj i dramskoj formi. Veliki muzički i glumački zadaci su postavljeni pred samo dvoje glavnih aktera, uz pratnju malog igračkog ansambla i benda koji je sastavljen od samo šest muzičara.

I upravo zbog svih ovih neobičnih zadataka, odlučili smo se da angažujemo proveren i uhodan autorski tim na čelu sa rediteljem, gostom iz Hrvatske, Robertom Boškovićem, koji je na našoj sceni ostvario veoma uspešne produkcije (operete Vesela udovica i Pariski život, kao i koncertnu predstavu Svetlosti pozornice). Dirigent Vesna Šouc, naš stalni saradnik u muzičkim produkcijama (mjuzikl Jadnici, opera Suton, koncertna predstava Muzičko putovanje, operete Vesela udovica i Pariski život), scenograf Vesna Režić i koreograf Milica Cerović (obe iz autorskog tima Vesele udovice i Pariskog života) i mnogi drugi koji su deo autorske ekipe ovog projekta, pred sobom su imali velike zahteve, ali su ih ispunili u vrhunskom kvalitetu.

Kompozitor Džejson Robert Braun je veliki muzičar i pijanista, poznavalac muzičke strukture, sjajan aranžer (dobitnik prestižne nagrade Toni za svoj mjuzikl Mostovi okruga Medison) i to se sve veoma primeti u muzičkoj fakturi ovog dela. Mešavine rok i pop muzike, odličnog džeza i bluza, latino ritmova i modernog aranžiranja, obećavaju dobru zabavu uz dramsku radnju koja će vas uvek podstaći na razmišljanje.

I upravo sve što je navedeno je razlog zašto se ovaj naslov vraća pred našu publiku u sezoni 2023-2024. sa dodatno osveženim izvođačkim ansamblom.

Andreja Rackov, direktor Opere i baleta Opere i teatra Madlenianum

AFIŠA PREMIJERNE OBNOVE >>>

FOTOGRAFIJE SA PREMIJERNE OBNOVE >>>

____________________________________________________________________ 

Subota, 15. maj 2021. u 19:30
Velika scena MADLENIANUMA

U aranžmanu sa Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu

PREMIJERA

POSLEDNJIH PET GODINA

Tekst i muzika: JASON ROBERT BROWN

Originalna producija za njujoršku scenu: Arielle Tepper i Marty Bell
Originalna produkcija: Northlight Theatre Chicago, IL

Reditelj: Robert Bošković
Dirigent: Vesna Šouc
Koreograf: Milica Cerović
Scenograf: Vesna Režić
Kostimograf: Snežana Pešić Rajić
Prevod i prepev: Vesna Šouc, Jovana Jezdović
Dizajn svetla: Srđan Jovanović
Mapiranje, hologrami i projekcije: Matej Bodrušić, Aleksandar Rapajić
Video: Kreativni studio Zepter
Asistent reditelja: Isidora Goncić
Asistent scenografa: Nikolina Kuzmić
Asistent koreografa: Jovana Ikonić
Vođa predstave: Vesna Ćurčić Petrović

Lica:

Kejti  .............................. Mina Gligorić
Džejmi  .......................... Dimitrije Cincar Kostić

Baletski ansambl:
Andrea Dobrić, Ljubica Nešić, Natalija Đikanović, Anđela Aranđelović, Dejan Bošković, Stefan Ćaldović, Luka Stefanović, Danilo Fatić 

Orkestar Opere i teatra MADLENIANUM: 
Dragana Andjelić Bunjac / Milivoje Veljić, Milica Grujić, Šerin Radeski, Jasmina Vrbanić, Vojin Nenadović, Mladen Lukić


Organizator: Vukašin Tomić  
Muzička priprema: Vesna ŠoucMilivoje Veljić, Dragana Anđelić Bunjac
Audio realizacija: Dušan Arsikin
Video realizacija: Zvonimir Jelušić  
Realizacija svetla: Vladimir Krunić
Priprema titla i titlovanje: Tadija Miletić, Branko Žujković  
Majstor pozornice: Milan Ćirić 
Šminka i frizure: Mirjana Rakić  
Garderoba: Tanja Vuksanović, Miladin Pavićević  

 

Pisao i komponovao JASON ROBERT BROWN

Originalna produkcija za njujoršku scenu Arielle Tepper i Marty Bell
Originalna produkcija Northlight Theatre Chicago, IL        


Čim su to epidemiološke mere dozvolile u Operi i teatru Madlenianum krenulo se sa radom na novom mjuziklu, savremenoj ljubavnoj priči Poslednjih pet godina njujorškog kompozitora Džejsona Roberta Brauna (Jason Robert Brown). Mjuzikl o ljubavnoj aferi i braku koji su trajali pet godina, u režiji Roberta Boškovića, pod dirigentskom palicom Vesne Šouc i u koreografiji Milice Cerović, svakodnevno vredno spremaju Branislava Podrumac, Žarko Stepanov, Mina Gligorić i Dimitrije Cincar Kostić. Deo autorske ekipe su i Vesna Režić scenograf, Snežana Pešić kostimograf, Srđan Jovanović dizajn svetla, Dušan Arsikin dizajn zvuka, dok 3D mapping, holograme i projekcije rade Matej Bodrušić i Aleksandar Rapajić. Prevod i prepev stihova: Vesna Šouc i Jovana Jezdović.

Priča prati Džejmija mladog, talentovanog, jevrejskog pisca koji se zaljubljuje u Keti, glumicu koja se muči da izgradi svoju karijeru. Njihova ljubavna priča, od upoznavanja, braka, razmirica i razlaza, tokom petogodišnjeg perioda, je napravljena kao muzička "dekonstrukcija" ljubavnog odnosa. Sve Ketine pesme počinju završetkom njihovog braka i vraćaju se u doba ljubavi, dok Džejmijeve pesme počinju kada su započeli vezu i idu ka kraju braka, a „sreću“ se u trenutku prosidbe. Mjuzikl se izvodi u aranžmanu sa Music Teatrom International (Europe) Limited: www.mtishows.eu. Prva premijera je planirana 15. maja, a druga premijera 16. maja na Velikoj sceni Madlenianuma. 

Kompozitor Džejson Robert Braun je godinama radio kao pijanista u noćnim klubovima i kabareima dok nije sreo Dejzi Princ (Daisy Prince), ćerku čuvenog brodvejskog producenta i reditelja Hala Princa (Harold Prince). Zajednički su napravili brojne mjuzikle, a njihov treći mjuzikl Poslednjih pet godina koji je premijerno izveden u Čikagu 2001. godine, seli se na Of Brodvej. Najveći uspeh je postigao Braunov mjuzikl Parada za koji je osvojio nagradu „Toni“ za najbolju partituru.

Radeći uporedo na muzičkim, režijskim i koreografskim probama naši telentovani umetnici su se predano posvetili pripremi ovog komada. Branislava Podrumac, sopran čarobnog glasa velike moći transformacije, koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim Čarobna frula, Suton i Pajaci, operetskim predstavama Vesela udovica i Bečka krv, i pre svega mjuziklima Rebeka, Jadnici, ali i u dramskim ulogama (Male tajne) već dugi niz godina peva na sceni Madlenianuma u nosećim i zapaženim ulogama. Vrstan koncertni izvođač u različitim žanrovima svoju superionost je pokazala i u poslednjoj našoj produkciji Svetlosti pozornice, premijerno izvedenoj 30. januara 2021.

Žarko Stepanov, glumac, ali i kontrabasista, je rođeni Novosađanin. Odatle verovatno njegova smirenost u ophođenju i rafirman u radu sa kolegama. Stalni je član Pozorišta na Terazijama u kojima je odigrao glavne uloge u vodećim mjuziklima, a u Operi i teatru Madlenianum je od 2007. godine kada je zaigrao u mjuziklu Jadnici, da bi zatim dao veoma upečatljivu ulogu Bena u mjuziklu Rebeka, pa sve do poslednje operetske premijere Vesela udovica gde maestralno igra Barona od Zete, glavnog pokretača događaja. Uloga Džejmija je njegova prva glavna uloga u Madlenianumu.

Mina Gligorić, sopran je nova nada na našoj sceni koja se veoma brzo nametnula kao solistkinja na koju apsolutno možemo računati. Uz svoj prepoznatljivi glas, Mina je debitovala kao Pamina u operi Čarobna frula, sjajna je kao Valensijen u Veseloj udovici, Kozeta i Fantina u Jadnicima, ali i kao Hana Glavari u Veseloj udovici koju je pevala na početku ove sezone spašavajući rasprodatu predstavu. Naša publika je može gledati i u muzičkom igrokazu Svetlosti pozornice.

O mladom tenoru Dimitriju Cincar Kostiću tek će se čuti. Momak finih manira i višestrukih talenata (svira violinu, nosilac crnog pojasa u karateu, pravnik po struci) posle završenog solo pevanja u klasi profesora Nenada Nenića u MŠ “Kosta Manojlović” usavršava se kod Katarine Jovanović na FMU i nadamo se da će ove godine nastaviti školovanje na ovom fakultetu, kao vanredni talenat. Tokom pevačkog školovanja, takmičio se i osvajao mnogobrojne nagrade, od kojih su najznačajnije prva nagrada i zvanje laureata na Republičkom takmičenju 2017. godine i prva nagrada na Republičkom takmičenju 2019. godine. Od 2017. godine član je ansambla mjuzikla Jadnici u Operi i teatru Madlenianum, a od 2018. godine postaje član horskog ansambla Pozorišta na Terazijama. Njegov debi kao Grofa Danila u opereti Vesela udovica i danas se pamti. Opera i teatar Madlenianum s ponosom ističe da je ovaj mladi, talentovani čovek deo ansambl predstave Svetlosti pozornice.

 

Fotografije sa probe >>>

Intervju sa Žarkom Stepanovim >>>