Obnova mjuzikla

POSLEDNJIH PET GODINA

OdštampajOdštampaj

Prvobitna produkcija ovog mjuzikla na našu scenu je postavljena 2021. godine, u uslovima pandemije korona virusa, kao jedina kompletna, integralna muzička produkcija u pozorištima u toj sezoni.

Proces odabira naslova nove produkcije u toj „okrnjenoj“ sezoni bio je veoma zahtevan i složen. Neizvesnost koja je sve vreme bila nad nama, a naročito u pozorišnoj umetnosti, nemogućnost standardnog procesa rada, primorala nas je da se okrenemo alternativnim rešenjima. Madlenianum je do sada bio poznat po mjuzikl spektaklima koji su uvek na sceni i oko nje, podrazumevali preko 100 učesnika. U novonastaloj „normalnosti“ ovo nije nikako bilo moguće izvesti.

Upravo iz tih razloga, odlučili smo se za produkciju manjeg mjuzikla. Manjeg, ali samo u smislu manjeg broja učesnika. Rad na ovoj predstavi nam je još jednom dokazao da ne postoje jednostavni i „mali“ projekti. Odabir naslova je bio veoma komplikovan, jer smo uvek kao premisu imali atraktivnost, slušljivost i modernizaciju, najpre za našu publiku.

Izborom mjuzikla Poslednjih pet godina, ponovo smo učinili iskorak u našoj repertoarskoj politici, uvođenjem forme modernih mjuzikla koji su na najreferentnijim svetskim scenama (Brodvej i Vest End) aktuelni već više od 10 godina.

Brodvejski hit, koji je doživeo i svoju Holivudsku ekranizaciju 2015. godine, kompozitora i tekstopisca Džejsona Roberta Brauna, prikazuje nam ljubav, patnju, potragu za karijerom, brak i rastanak u veoma atraktivnoj muzičkoj i dramskoj formi. Veliki muzički i glumački zadaci su postavljeni pred samo dvoje glavnih aktera, uz pratnju malog igračkog ansambla i benda koji je sastavljen od samo šest muzičara.

I upravo zbog svih ovih neobičnih zadataka, odlučili smo se da angažujemo proveren i uhodan autorski tim na čelu sa rediteljem, gostom iz Hrvatske, Robertom Boškovićem, koji je na našoj sceni ostvario veoma uspešne produkcije (operete Vesela udovica i Pariski život, kao i koncertnu predstavu Svetlosti pozornice). Dirigent Vesna Šouc, naš stalni saradnik u muzičkim produkcijama (mjuzikl Jadnici, opera Suton, koncertna predstava Muzičko putovanje, operete Vesela udovica i Pariski život), scenograf Vesna Režić i koreograf Milica Cerović (obe iz autorskog tima Vesele udovice i Pariskog života) i mnogi drugi koji su deo autorske ekipe ovog projekta, pred sobom su imali velike zahteve, ali su ih ispunili u vrhunskom kvalitetu.

Kompozitor Džejson Robert Braun je veliki muzičar i pijanista, poznavalac muzičke strukture, sjajan aranžer (dobitnik prestižne nagrade Toni za svoj mjuzikl Mostovi okruga Medison) i to se sve veoma primeti u muzičkoj fakturi ovog dela. Mešavine rok i pop muzike, odličnog džeza i bluza, latino ritmova i modernog aranžiranja, obećavaju dobru zabavu uz dramsku radnju koja će vas uvek podstaći na razmišljanje.

I upravo sve što je navedeno je razlog zašto se ovaj naslov vraća pred našu publiku u sezoni 2023-2024. sa dodatno osveženim izvođačkim ansamblom.

Andreja Rackov, direktor Opere i baleta Opere i teatra Madlenianum

PREMIJERA OBNOVE

Petak, 27. oktobar 2023. u 19:30 časova
Velika scena MADLENIANUMA

U aranžmanu sa Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu

Tekst i muzika: DŽEJSON ROBERT BRAUN

Originalna producija za njujoršku scenu: Arijel Teper i Marti Bel
Originalna produkcija: Northlight Theatre Chicago, IL

Prva premijera: 15. maj 2021.

Reditelj: Robert Bošković
Dirigent: Vesna Šouc
Koreograf: Milica Cerović
Scenograf: Vesna Režić
Kostimograf: Snežana Pešić Rajić
Prevod i prepev: Vesna Šouc, Jovana Jezdović
Dizajn svetla: Srđan Jovanović
Mapiranje, hologrami i projekcije: Matej Bodrušić, Aleksandar Rapajić
Video: Kreativni studio Zepter
Asistenti reditelja: Isidora Goncić, Anja Orelj
Asistent scenografa: Nikolina Kuzmić
Inspicijenti: Vesna Ćurčić Petrović, Jovana Gavrilović Penčić 

LICA:

Keti: 
Branislava Podrumac / Tatjana Dimitrijević / Irma Dragičević
Džejmi: 
Žarko Stepanov / Arsenije Tubić / Dimitrije Cincar-Kostić

Baletski ansambl:
Jana Jovićević, Jelena Nenadović, Tara Tomašić, Tijana Ostojić, Veljko Ranđić, Mateja Vićentijević, Luka Stefanović, Vladimir Sekulić

Orkestar Opere i teatra MADLENIANUM:
Dragana Andjelić Bunjac / Milivoje Veljić, Milica Grujić, Šerin Radeski, Jasmina Vrbanić, Vojin Nenadović, Mladen Lukić, Miloš Branisavljević / Nikola Đokić

Organizator: Aleksandra Stojadinović
Muzička priprema: Vesna ŠoucMilivoje Veljić, Dragana Anđelić Bunjac.
Audio realizacija: Dušan Arsikin
Video realizacija: Zvonimir Jelušić, Marija Jelušić
Realizacija svetla: Vladimir Krunić
Priprema titla i titlovanje: Dragan Stevović, Gavrilo Rabrenović, Tadija Miletić.
Majstor pozornice: Milan Ćirić
Šminka i frizure: Mirjana Rakić.
Garderoba: Tanja Vuksanović, Miladin Pavićević.

Velika zahvalnost za realizaciju projekta: Zepter InternationalHotel Zepter BeogradKreativni studio ZepterAnja Orelj, Nevena Đoković, Katarina Dimitrijević, Nina Mijalković, Katarina Kalmar, Ana Krstić, Iskra Sredović.