PRISUTNOST

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Premijera: 30.06.2018.
Velika scena Madlenianum

PREDSTAVA KOJU JE PUBLIKA STAVILA NA REPERTOAR

Predstava koja je nastala kroz kreativni proces u koji su bili uključeni mladi glumci i pevači, koji su sami izabrali uloge, pisali tekstove, komentarisali sa kolegama svoje izbore, stvarili su jedinstvenu predstavu, zajedničko scensko delo koje je odraz njihovih ideja i njihovih talenata. Uz pomoć Ane Radivojević Zdravković, direktorke Drame Madlenianuma i dramaturškinje Marijane Aracki, u kostimu po izboru: Jasmine Petrović, Vide Radovanov, Anje Aleksić i Pandore Andrejević, uz saradnika za muziku Dragane Anđelić Bunjac, mladi umetnici stvorili su predstavu koja je iskrena, ispovedna i zabavna, jer priča o temama koje interesuju mladu generaciju. 

Tokom četiri meseca rada, kroz dramski studio iskristalizovao se libreto, zanimljiva sudbinska priča o mladiću iz malog grada u Srbiji, koji kao uspešan košarkaš dobija stipendiju univerziteta u San Dijegu, u Kaliforniji, gde se zaljubljuje u devojku iz imućne porodice, studentkinju operske režije. Ljubav je inspirativna i on se hrabro upušta u pisanje libreta za operski projekat. To nam omogućuje da pratimo oživljavanje zamišljenih likova, uz komponovanu muziku. Susrećemo i dramske likove koji simbolišu holivudski glamur. U fragmentima i uz songove smenjuju se njihove ispovesti, snovi, događaji i prepliću se njihove sudbine, u kojima je jedno zajedničko - žeđ za ljubavlju i slobodom.

Predstava Prisutnost nastala je na neobičan način, jer su se učesnici sami odlučili koje će likove tumačiti na sceni, pristupivši izboru krajnje slobodno, pa je ova pozorišna priča vrlo neobična i krajnje originalna usled kombinatorike koja je razbuktala maštu mladih umetnika. Delo obiluje grupnim scenama, zahtevnim scenskim pokretom i koreografijama koje su takođe kreacija samih učesnika. Mladi umetnici su dokazali da je potencijal njihovog stvaralaštva ogroman, da su svestrani i da na najbolji i najprofesionalniji način koriste veštine i znanje koje su stekli svojim obrazovanjem.

Prošavši kroz praktično sve faze nastajanja teatarskog čina, mladi umetnici su poput tinejdžera koji prolaze kroz dramatične faze odrastanja, doživeli porođajne grčeve stvaralačke energije u traganju za adekvatnim rešenjima, za snažnom i uverljivom ekspresijom, lišenom kiča, patetike, laži, formalizma. Ono što je na premijeri zadivilo gledaoce bila je iskrena doživljenost protumačenog teksta, emotivna identifikacija, uverljivost i nadasve – demonstracija novih talenata umetnika koje ćemo rado gledati na srpskim scenama.

Stvaraoci i učesnici predstave:

Bogdan Bogdanović - MARTIN
Ana Stević - MARTA
Ena Kristina Matošević - MAJKA
Ammar Mešić - RETARD
Lidija Cvetić - SARA
Vladimir Tešović - GOSPODIN ČENS
Tanja Petrović - LUJZA
Milan Pajić - BORIS
Tamara Radovanović - KONSTANCA
Maja Stojanović - VISLAVA
Milica Živković - LORNA PJERO
Jelena Velkovski - RUŽA
Zorana Iđuški - SINOLIČKA
Marta Milosavljević - MILICA
Ivona Momirović - RITA
Jovana Golubović - MARLENA
Mina Pavlica - ERIKA X
Davor Perunović - LJUBIŠA

Stručni saradnici za dramaturgiju: Marijana Aracki 
Stručni saradnici za režiju: Ana Radivojević Zdravković 
Stručni saradnici za kostim: Jasmina Petrović, Vida Radovanov, Anja Aleksić, Pandora Andrejević
Stručni saradnik za muziku, korepetitor: Dragana Anđelić Bunjac
Dizajner svetla: Srđan Jovanović


Inspicijent: Vesna Petrović
Organizatori: Vlastimir Repić
Majstor pozornice: Milan Ćirić
Realizacija zvuka: Dušan Arskin
Realizacija svetla: Vladimir Krunić i Miloš Nešić
Šminka i frizura: Mirjana Rakić i Jevrosima Petković
Garderoba: Tanja Vuksanović i Miladin Pavićević

Radionička realizacija opreme: Opera i teatar Madlenianum                                              

Vreme trajanja predstave: sat i četrdeset minuta