V. A. Mocart

DON ĐOVANI

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

Koprodukcija Opere i teatra Madlenianum i Narodnog pozorišta u Beogradu.


Premijerno izvođenje: 28.11.2017.
Dirigent: Marco Boemi (Italija)
Režija: Alberto Triola (Italija)

Solisti, hor, orkestar i balet Narodnog pozorišta u Beogradu

U godini jubileja, kada je Opera i teatar Madlenianum obeležila prve dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put na scenu je postavila jedan od svetski najpoznatijih naslova – Mocartovu operu Don Đovani, jedno od najzrelijih dela iz poslednjeg opusa velikog majstora muzike. Poseban kuriozitet ove produkcije je i činjenica da je ona rezultat saradnje sa Narodnim pozorištem u Beogradu i to je prva koprodukcija ova dva jedina operska teatra u glavnom gradu.

Opšte je poznato da je Volfgang Amadeus Mocart, za 35 godina svog kratkog zivota, stvorio neverovatan opus od preko 600 kompozicija različitog formata i sadržaja, među njima i 20 opera, 49 simfonija, 26 gudačkih kvarteta, 25 klavirskih koncerata, 18 sonata za klavir, mnogo drugih kamernih dela, kao i brojne kantate, mise i neponovljivi Rekvijem u d-molu.

Opera Don Đovani, stoji, rame uz rame, sa remek-delima Mocarta poput Figarove ženidbe, Čarobne frule i Tako čine sve, pa je za svaki teatar u svetu stvar prestiža da na svom repertoaru ima bar jedno veliko delo vunderkinda iz Salcburga. Na sceni Opere i teatra Madlenianum, Don Đovani je čak treća po redu Mocartova opera koja je postavljena (Tako čine sve 2002. i Čarobna frula 2013. godine).

U ovoj prvoj koprodukciji privatnog i državnog teatra na našim prostorima, na sceni Madlenianuma pojaviće se solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, režija je u rukama iskusnog Italijanskog operskog reditelja Alberta Triole, a  monumentalnu scenografiju potpisuje takođe gost iz Italije Ticiano Santi. Veliki izvođački aparat je pod dirigentskom palicom Marka Boemija. Savremena, interesantna i duhovita opera sasvim sigurno privlači veliku pažnju publike.

Siže:

Radnja ove opere u dva čina puna je dvosmislenosti – ne samo tekstualnih, nego i muzičkih. Ona se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene - Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom. Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje.

Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu i razvratnik u dvoboju ubija njenog oca, Komendatorea. U međuvremenu, u grad stiže misteriozna Dona Elvira, nekadašnja Don Đovanijeva žrtva, koja želi da mu se osveti. U potrazi za novim izazovima, zavodnik uvek pokušava da šarmira i lepu seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta.

Ana, Otavio, Mazeto, Elvira i Cerlina  odluče da se udruže kako bi kaznili prestupnika, ali on svaki put, uz Leporelovu pomoć, uspeva da im pobegne. Svojim lukavstvima neko vreme uspevao je da izbegne osvetu svih onih kojima je naneo štetu, ali na kraju ipak plaća za svoje grehe.

Bežeći, dolazi do groblja gde Komendatoreova statua oživljava. Umesto da se uplaši, Don Đovani odluči da sablasnog kipa pozove na večeru. Elvira, koja i dalje voli Don Đovanija, moli ga da se promeni. Kada on to odbije, u posetu stiže Statua koja traži od njega da se pokaje. Međutim, Don Đovanija ništa ne može da natera da promeni svoju prirodu i zato se pred njim otvara pakao u koji ga odvlače demoni.

Vreme trajanja: 2 sata i 50 minuta sa jednom pauzom

Afiša za izvođenje 13. marta 2020. >>>

Afiša premijere u Madlenianumu >>>

Kritike >>>