24. maj u 19.30

Premijerno emitovanje komedije DAMA IZ MAKSIMA

OdštampajOdštampaj

U nedelju, 24. maja, jedan vodvilj na našem repertoaru - komedija Dama iz Maksima Žorža Fejdoa, nekrunisanog kralja komedije zabune. Blaziranost, ljubav, ljubomora - to su elementi ove komedije koja je u reditelju Slavenku Saletoviću i ekipi sjajnih i već više puta proverenih komičara pronašla svoje idealne tumače. Postavka Madlenianum premijerno izvedena 10. maja 2008. donela je pregršt veselja, zabave i smeha našoj publici. Ulogu gospodina Petipona igrao je Mihailo Lađevac, a raskošnu lepoticu Cicu Žeravicu Katarina Radivojević. Ovo je priča koja okrepljuje i ozdravljuje smehom, smejući se nama samima i našim pokušajima da od života uzmemo i ono što nam ne pripada.

Dama iz Maksima, uz Bubu u uhu jedna je od najpopularnijih komedija francuskog komedijanta Žorža Fejdoa. Napisana je na samom kraju 19. veka, i odmah je  postigla veliki uspeh, tako da i danas Fejdo slovi za jednog od najomiljenijih autora kako u svetu tako i kod nas. Njegova Buba u uhu igrala se decenijama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a Dama iz Maksima je posle postavke u Pozorištu na Terazijama postavljena u Madlenianumu. U ovoj komediji zabune ugledni građanin, verni bračni drug, hirurg Petipon se upušta u pokušaj neverstva i čini klasičnu vodviljsku grešku. Najsmešnijim i najneverovatnijim spletom okolnosti neverstvo počinje da isplivava na videlo. Precizna mašina vodvilja se pokreće i ubrzava. Pratimo bujicu događanja, laži, skrivanja, bežanja, postavljanja zamki, mimoilaženja za dlaku, i spasavanja u poslednjem trenutku. Fejdo je maestralan u komediji, njegove zabune, iznenađujući obrti, ekscesi ljubomore i danas izazivaju lavine smeha kod gledalaca širom sveta. Reditelj Slavenko Saletović može se nazvati specijalistom za komedije, ovo mu je bila prva režija u Madlenianumu. U njegovom autorskom timu bili su i: Jasna Dragović, Milanka Berberović, Miroljub Aranđelović Rasinski koji je pisao muziku i Pjer Rajković koji je radio scenski pokret.

Povodom ovog emitovanja, reditelj Slavenko Saletović dao je intervju >>>

Drama 
Žorž Fejdo

DAMA IZ MAKSIMA

Prevod: Ivanka Marković i Dejana Miladinović
Adaptacija: Branislava Ilić

Premijera 10. maj 2008.

Režija: Slavenko Saletović
Scenografija: Jasna Dragović
Kostimografija: Milanka Berberović
Muzika: Miroljub Aranđelović Rasinski
Scenski pokret: Pjer Rajković
Dizajn svetla: Srdjan Jovanović

Lica:

Gospodin Petipon: Mihailo Lađevac
Gabrijela Petipon: Ljiljana Stjepanović
Cica Žeravica: Katarina Radivojević
Monžikur: Miloš Đorđević
General: Feđa Stojanović
Klementina: Ljubica Lukač
Korinjon: Viktor Savić
Načelnik Sovarel: Vladan Gajović
Gospođa Sovarel: Lidija Pletl
Vojvotkinja: Eva Ras
Vojvoda: Vuk Saletović
Sluga (Emil, Etjen i Žorž Klemenso): Zoran Ćosić

Trajanje:1 sat i 33 minuta u dva čina 
Reprizna emitovanja: utorak, 26. maj i sreda, 27. maj od 18 časova.
.

Predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima i nemogućnosti rada pozorišta kao opšte mere zabrane zbog pandemije. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave. Za sva pitanja možete se obratiti na: publicrelations@madlenianum.rs.

Pratite nas!