RUĐERO LEONKAVALO

PAJACI

Rezervacije i kupovina ulaznica
OdštampajOdštampaj

24. juna 2019. dirigovaće gost iz Italije - dirigent Alberto Veronesi.

OBNOVA OPERE R. LEONKAVALA PAJACI

Premijerna obnova - 27. septembar 2018. od 19.30 časova
Prva repriza - 14. oktobar 2018. od 19.30 časova, Velika scena

Dirigent: Đorđe Stanković
Inscenacija i režija: Jurij Aleksandrov
Režiju obnovili: Vesna Ćurčić-Petrović i Tadija Miletić
Scenograf i kostimograf: Vjačeslav Okunjev
Asistent reditelja Tatjana Karpačeva
Pomoćnik reditelja i inspicijent Vesna Ćurčić-Petrović

 

Solisti: Nikola Kitanovski, Branislava Podrumac, Marko Pantelić, Vasa Stajkić, Ljubomir Popović

Sezona koja je pred nama, 2018/2019, donosi nove premijere, ali i obnove starijih predstava koje je publika volela, a koje sticajem okolnosti nisu imale dovoljno dug scenski život. Započinjemo premijernom obnovom opere Pajaci Ruđera Leonkavala, u režiji i inscenaciji proverenog i priznatog ruskog reditelja Jurija Aleksandrova, sa osveženom ekipom izvođača.

Pajaci su pravi primer verističke opere, sa velikim arijama, koje su pevali vrhunski svetski solisti od Karuza do Pavarotija, ujedno snažnom, uzbudljivom dramskom radnjom visokog naboja. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta zvanog commedia dell’arte. Strast, ljubav, ljubomora, žestina emocija vode u tragediju.

Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradio je stari poznanik Madlenianuma, gost reditelj iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov koji je u Madlenianumu već postavio modernizovanu verziju Verdijeve Travijate, a imali smo prilike da gledamo i njegove postavke opera Ne samo ljubav Ščedrina i Veridba u manastiru Prokofjeva, kada je pre dve sezone gostovala Opera Sankt Peterburga u našoj Kući.

U eksplikaciji svoje režije Jurij Aleksandrov kaže: “Rukovodim se, pre svega, svojim odnosom prema teatru, kome sam posvetio život. Teatru koji je predmet mržnje i predmet obožavanja, koji je ciničan i ranjiv, koji ugnjetava i koji oslobađa, teatru robova i bogova! Teatru umetnika i pajaca! Može da se nabraja u nedogled. U predstavi Pajaci sadržana su moja razmišljanja o teatru iznutra, o teatru koga publika ne poznaje. To je na neki način proizvod moje borbe, mojih razočaranja i ushićenja, pobeda i poraza...Jedna od tema ove predstave su odnosi između teatra i publike, a još preciznije rečeno -  odnosi s onima koji stoje  između teatra i publike.”

KRITIKE >>> 

PREMIJERA OPERE PAJACI

Libreto: Ruđero Leonkavalo
premijera: 28.10.2011.
Velika scena Madlenianuma

Dirigent: Stanko Jovanović
Inscenacija i režija: Jurij Aleksandrov
Scenograf i kostimograf: Vjačeslav Okunjev
Asistent reditelja: Tatjana Karpačeva
Pomoćnik reditelja i inspicijent: Vesna Ćurčić- Petrović
Asistent režije: Tadija Miletić

Solisti:

Kanio........ Hon Li, Janko Sinadinović
Neda .......Sofija Pižurica, Olga Malević-Đorđević
Tonio....... Aleksa Vasić
Silvio .......Vasa Stajkić, Nenad Nenić
Bepo....... Goran Strgar, Tibor Heveši
Hor - seljaci, seljanke: 
Nevena Djordjević, Aleksandra Andjelković, Jelisaveta Cvjetković, Maja Tomašević, Milica Marjanović, Nataša Bogdanović,  Ana Pavlov, Jovana Bjelić, Dragana Radovanović, Aleksandra Branković, Svetlana Krstić, Jovana Ćirić, Marko Živković, Bojan Manojlović, Ivan Debeljak, Nikola Piperski, Vanja Biserčić, Igor Marinković, Sava Vemić, Stefan Hadžić, Srdjan Miletić, Nenad Milanović, Ivan Plazačić, Svetozar Vujić Orkestar MADLENIANUMA, koncertmajstori  Balint Varga i Vesna Janssens

Opera Pajaci, Ruđera Leonkavala, koja je premijerno prikazana 28. oktobra 2011. na Velikoj sceni Madlenianuma, poznato je delo standardne operske, bekantističke literature, i često je izvođeno na svim svetskim scenama.  Delo je pisano u dva čina u trajanju od 70 minuta, izvodi se zajedno sa Kavalerijom rustikanom Maskanjia ili nekom drugom jednočinkom.

Naša inscenacija sadrži ceo prvi čin koji se odvija na probi ove predstave, a drugi i treći čin je integralno izvođenje Leonkavalove partiture.

Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradio je stari poznanik Madlenianuma i naše publike, gost reditelj iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov koji je u našem teatru već postavio modernizovanu verziju Verdijeve Traviate obnovljenе januara meseca, a koja se  nalazi  na redovnom repertoaru.

Pajaci su pravi primer verističke opere, sa velikim arijama, koje su pevali vrhunski svetski solisti od Karuza do Pavarotija, snažnom, uzbudljivom dramskom radnjom visokog naboja. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i  njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta zvanog commedia dell’arte. Strast, ljubav, ljubomora, žestina emocija vode u tragediju.